• Посилання скопійовано

Звітування з місцевих податків та зборів: нове розʼяснення від ДПС

ДПС навели окремі питання щодо звітування з місцевих податків та зборів. Скільки податкових декларацій потрібно надавати, якщо у платника є кілька об’єктів оподаткування? Який код території тергромади має зазначатися в деклараціях?

Звітування з місцевих податків та зборів: нове розʼяснення від ДПС

ДПС у Сумській області зазначає  про нові форми податкових декларацій, що запроваджено з 2023 року: 

 

Запитання 1. До якого контролюючого органу подається податкова декларація – до контролюючого органу за місцем розташування об’єкта оподаткування або до Головного управління ДПС у регіоні (заповнення ряд. 6 декларації з плати за землю, ряд. 4 декларації з податку на майно, ряд. 7 декларації з транспортного податку, ряд. 7 декларації з туристичного збору,  ряд. 7 декларації збору за місця для паркування).

ДПС у межах заходів зі створення модуля з ведення обліку платежів на рівні головних управлінь ДПС у розрізі територіальних громад здійснює міграцію даних ІКП з рівня ДПІ на рівень головних управлінь ДПС.

Незалежно від цього податкові декларації з місцевих податків і зборів надаються до контролюючих органів за місцем розташування об’єктів оподаткування.

 

Запитання 2. Скільки податкових декларацій потрібно надавати, якщо у платника є кілька об’єктів оподаткування?

Якщо об’єкти оподаткування розташовані на території однієї територіальної громади, то до відповідного контролюючого органу подається одна декларація.

Якщо об’єкти оподаткування розташовані на території кількох  територіальних громад, які обслуговуються одним контролюючим органом, то до відповідного контролюючого органу надаються декларації/додатки за кількістю територіальних громад. Якщо форма декларації має додатки, то до контролюючого органу надається одна декларація та до неї додаються окремі додатки щодо кожної територіальної громади.

 

Запитання 3. Який код території територіальної громади за місцезнаходженням об’єкта оподаткування має зазначатися (заповнення ряд. 7 декларації з плати за землю, заголовна частина додатка 1 та додатка 2 до декларації з податку на майно, ряд. 8 декларації з транспортного податку, ряд. 2 додатка до декларації з туристичного збору,  ряд. 2 додатка до декларації збору за місця для паркування).

У деклараціях зазначається код територіальної громади як органу місцевого самоврядування. Звертаємо увагу, що населений пункт є адміністративно-територіальною одиницею і не є органом місцевого самоврядування (ст. 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

У деклараціях зазначається код за КАТОТТГ території територіальної громади, повноваження якої поширюються на адміністративно-територіальні одиниці, на території яких розташовано об’єкти оподаткування. Доводимо до відома, що КАТОТТГ – Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затверджений наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 № 290 (у редакції наказу Мінрегіону від 12 січня 2021 року № 3) (далі – Кодифікатор), який запроваджений у деклараціях на заміну Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ) на виконання Указу Президента України від 29 квітня 2021 року № 180/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2021 року «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади». 

Джерело: ДПС у Сумській області

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інші податки»