• Посилання скопійовано

Дохід, отриманий фізособою від надання в оренду нерухомості іншій фізособі, підлягає обов’язковому декларуванню

Пунктом 170.1 статті 170 Податкового кодексу України (далі — Податковий кодекс) визначено порядок оподаткування доходу фізичної особи від надання нерухомості в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм).

Так, відповідно до підпункту 170.1.2 пункту 170.1 статті 170 Податкового кодексу податковим агентом платника податку — орендодавця під час нарахування доходу від надання в оренду об’єктів нерухомості, включаючи земельну ділянку, що знаходиться під такою нерухомістю, чи присадибну ділянку, є орендар.

Разом з тим, якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку — орендодавець.

При цьому:

— такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету;

— податок сплачується у строки, встановлені Податковим кодексом для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу;

— сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації.

Таким чином, фізична особа — орендодавець при здаванні в оренду нерухомості іншій фізичній особі та отриманні доходу у вигляді орендної плати зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Ставка податку становить 15% бази оподаткування, зокрема суми орендної плати. У разі якщо загальна сума місячної орендної плати перевищує 10-кратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня 2011 року (941 грн х 10 = 9410 грн), ставка податку становить 17% суми перевищення з урахуванням податку, сплаченого за ставкою 15%.

 

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»