• Посилання скопійовано

Спадкоємці самі повинні сплатити ПДФО зі спадщини

Хто є податковим агентом та який порядок сплати податку на доходи фізичних осіб у разі успадкування фізичною особою — резидентом або нерезидентом права на вклад у банку (небанківській фінансовій установі)?

Об’єкти спадщини платника податку з метою оподаткування поділяються, зокрема, на готівку або кошти, що зберігаються на рахунках спадкодавця, відкритих у банківських і небанківських фінансових установах, у тому числі депозитні (ощадні), іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю (п. 174.1 ст. 174 Податкового кодексу).
Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину (п. 174.3 цієї статті).
Дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) у межах, що підлягає оподаткуванню, зазначається в річній податковій декларації, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини, та спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями-резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини.
Відповідно до п. 174.4 ст. 174 Податкового кодексу нотаріус щокварталу подає до органу ДПС за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину та/або посвідчення договорів дарування в порядку, встановленому розділом ІV цього Кодексу.
Фізична особа, відповідальна згідно з вимогами цього розділу Кодексу за нарахування та утримання податку, сплачує (перераховує) його до відповідного бюджету в разі, зокрема, нотаріального посвідчення договорів дарування чи видачі свідоцтв про право на спадщину нерезидентам — за місцем нотаріального посвідчення таких договорів (одержання свідоцтв) (пп. 168.4.5 п. 168.4 ст. 168 Кодексу).
Таким чином, фізична особа — резидент або фізична особа — нерезидент у разі успадкування права на вклад у банку (небанківській фінансовій установі) є відповідальною за сплату (перерахування) податку до бюджету. При видачі свідоцтва про право на спадщину або посвідчення договорів дарування на користь фізичної особи — резидента або фізичної особи — нерезидента нотаріуси виконують функції податкового агента лише в частині надання інформації податковим органам.
Фізична особа — резидент, яка успадкувала право на вклад у банку (небанківській фінансовій установі), зобов’язана включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.
Фізична особа — нерезидент, яка отримала на території України спадщину, зокрема успадкувала право на вклад у банку (небанківській фінансовій установі), зобов’язана сплатити податок через банківські установи до бюджету до отримання свідоцтва про право на спадщину за місцем нотаріального оформлення такого свідоцтва (за місцем розташування робочого місця приватного нотаріуса або державної нотаріальної контори).

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»