• Посилання скопійовано

Податок на спадок: роз'яснення податкової

Слов'янська об'єднана податкова служба роз'яснила, як оподатковується спадщина, отримана від родичів другого ступеня споріднення

Нагадаємо: оподаткування доходів, отриманих у вигляді спадщини, регламентується ст. 174 ПКУ, згідно з якою дохід у вигляді вартості успадкованого майна у межах, що підлягають оподаткуванню, включається до складу загального річного доходу платника податків і відображається ним у річній податковій декларації про майнове становище та доходи (податковій декларації).
У податковій повідомили, що ставка оподаткування встановлюється залежно від об'єкта, отриманого у спадок, і ступеня споріднення зі спадкодавцем. Членами сім'ї першого ступеня споріднення вважаються батьки, подружжя, діти, у т.ч. усиновлені. Інші члени сім'ї належать до другого ступеня споріднення.
Тому, якщо громадянин України є членом сім'ї другого ступеня споріднення зі спадкодавцем, дохід у вигляді вартості успадкованої квартири слід включити до складу загального річного оподатковуваного доходу. Спадкоємець зобов'язаний подати до 1 травня року, наступного за звітним, річну податкову декларацію про майнове становище та доходи до податкового органу за місцем своєї податкової адреси (місцем постійного або переважного проживання) та сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5%.
При цьому нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про видачу свідоцтва про право на спадщину на таку квартиру, відобразивши її у податковому розрахунку за формою №1ДФ з ознакою доходу «114».

Джерело: UBR

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»