• Посилання скопійовано

Надміру витрачені кошти, отримані під звіт, оподатковуються ПДФО

Особа, яка отримала під звіт кошти на відрядження або для виконання цивільно-правових дій, зобов’язана до закінчення п’ятого банківського дня після завершення такого відрядження або завершення таких дій подати в бухгалтерію звіт про використання отриманих під звіт коштів

Надміру витрачені кошти, отримані під звіт, оподатковуються ПДФО

Невитрачені або надміру витрачені кошти слід повернути в касу або на банківський рахунок особи, яка їх видала, до або під час подання зазначеного звіту.

Несвоєчасно повернуті невитрачені або надміру витрачені кошти оподатковуються податком на доходи фізичних осіб:

- отримані під звіт на відрядження – в сумі, що перевищує норми витрат на таке відрядження, розраховані згідно з розділом ІІІ Податкового кодексу;

- отримані для виконання окремих цивільно-правових дій – в сумі, що перевищує суму фактичних витрат на виконання таких дій.

Дохід у вигляді надміру витрачених коштів включається до складу доходів працівника у звітному місяці та обкладається податком на доходи фізичних осіб за ставками:

- 15% – до суми в межах 10-кратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року (у 2013 році – 11470 грн.);

- 17% – до суми перевищення 10-кратного розміру мінімальної заробітної плати.

Для визначення бази оподаткування до доходу у вигляді надміру витрачених (не повернутих) коштів застосовується підвищувальний коефіцієнт:

- до суми доходу, що оподатковується за ставкою ПДФО 15% – 1,176471;

- до суми доходу, що оподатковується за ставкою ПДФО 17% – 1,20482.

Якщо працівник відзвітував про використання підзвітних коштів із запізненням, але при цьому в нього немає залишку, що підлягає поверненню, то об’єкт оподаткування ПДФО відсутній. Порядок оподаткування надміру витрачених коштів, отриманих під звіт, визначений пунктом 170.9 статті 170 Податкового кодексу.

Джерело: ГУ ДФС у Львівській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»