• Посилання скопійовано

Дохід від оренди авто у ф. №1ДФ слід відображати під ознакою «127»

Як відображати дохід від оренди автомобіля у звіті №1ДФ? Консультують податківці

Дохід від оренди авто у ф. №1ДФ слід відображати під ознакою «127»

ДФС у Рівненській області повідомляє, що відповідно до  глави 58 ЦКУ  за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов’язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Відповідно до ст. 762 ЦКУ за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму

Договір – це домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов’язків (ст. 626 ЦКУ).

Наявність саме цивільно-правового договору є необхідною умовою для того, щоб відповідна операція вважалася орендною операцію.

Таким чином, договори оренди нерухомого (рухомого) майна відносяться до договорів цивільно-правового характеру.

Водночас, предметом договору про надання послуг та договору найму є різні об’єкти цивільних прав. Так, предметом договору найму є неспоживна річ (ст. 760 ЦКУ), а предметом договору про надання послуг є послуга, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності (ст. 901 ЦКУ).

Отже, договір найму (оренди) не може бути віднесений до договору про надання послуг.

Таким чином, відповідно до Довідника ознак доходів, наведених у додатку до Порядку №4, суми орендних платежів, які отримуються фізичною особою, відображаються податковим агентом у податковому розрахунку за №ф.1ДФ за ознакою доходу «127», як виплата інших доходів.

Враховуючи викладене вище, юрособа (фізособа - підприємець) – орендар при виплаті доходу фізособі – орендодавцю зобов’язана нарахувати, утримати та сплатити до бюджету ПДФО за ставкою, визначеною п. 167.1 ПКУ (18%) та відобразити дану виплату у податковому розрахунку за ф. №1ДФ за ознакою доходу «127».

***

Читайте також:

Джерело: ДФС у Рівненській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»