• Посилання скопійовано

Як оподатковуються ПДФО та військовим збором отримані в подарунок корпоративні права

У разі безоплатного отримання фізособою від іншої фізособи у дарунок корпоративних прав їхня вартість є об’єктом оподаткування ПДФО за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5%

Як оподатковуються ПДФО та військовим збором отримані в подарунок корпоративні права

Як оподатковується дохід в результаті прийняття фізичною особою у дарунок (у зв’язку зі зміною складу засновників (учасників) юридичної особи – резидента України) корпоративних прав від іншої фізичної особи, яка не є членом її сім’ї першого чи другого ступеня споріднення, – роз’яснює ДФС у Закарпатській області.

Правове регулювання договору дарування регламентовано ст. 717-727 ЦКУ.

Ст. 717 ЦКУ визначено, що за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.

Форму договору дарування встановлено ст. 719 ЦКУ, згідно з п. 3 якої договір дарування майнового права та договір дарування у майбутньому укладається в письмовій формі. У разі недодержання письмової форми такий договір є нікчемним.

Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб – підприємців, регулюються Законом про держреєстрацію.

Для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, пов’язаних зі зміною складу її засновників (учасників), згідно із Законом про держреєстрацію подаються, зокрема, такі документи:

  • примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про вихід зі складу засновників (учасників)
  • та/або заява фізичної особи про вихід зі складу засновників (учасників),
  • та/або договір,
  • інший документ про перехід чи передачу частки засновника (учасника) у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юрособи.

Дохід у вигляді вартості отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розд. IV ПКУ, включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Порядок оподаткування ПДФО доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, встановлено ст. 174 ПКУ, згідно з п. 174.6 якої кошти, майно, майнові чи немайнові права, вартість робіт, послуг, подаровані платнику податку, оподатковуються за правилами, встановленими для оподаткування спадщини.

З метою оподаткування до об’єктів спадщини платника податку згідно із зазначеним Кодексом віднесено, зокрема, об’єкти комерційної власності, а саме цінні папери (крім депозитного (ощадного), іпотечного сертифіката), корпоративне право тощо.

Відповідно до ПКУ вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, як не є членами сім’ї спадкодавця першого чи другого ступеня споріднення, оподатковується за ставкою 5%.

Крім того, відповідно до п. 16-1 підр. ХХ ПКУ тимчасово, до набрання чинності рішенням ВРУ про завершення реформи ЗСУ, встановлюється військовий збір. Об’єктом оподаткування збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ, зокрема загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого згідно з цим Кодексом включається дохід у вигляді вартості успадкованого чи отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розд. ІV Кодексу. Ставка військового збору становить 1,5 % об’єкта оподаткування.

Платник податку, що отримує дохід від особи, яка не є податковим агентом, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (пп. 168.2.1 ПКУ).

Податкова декларація платниками податку на доходи фізичних осіб подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року, до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розд. IV Кодексу. Фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в даній нею декларації (п. 179.7 ПКУ).

Водночас згідно з п. 179.2 цієї статті обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і декларація не подається, якщо такий платник отримував доходи, зокрема, від дарування, при нотаріальному посвідченні договір за якими було сплачено податок.

Отже, у разі безоплатного отримання фізичною особою від іншої фізичної особи, яка не є членом її сім’ї першого чи другого ступеня споріднення, у дарунок корпоративних прав вартість отриманих корпоративних прав є об’єктом оподаткування ПДФО за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5% об’єкта оподаткування.

У разі якщо ПДФО та військовий збір платником податку не було сплачено при нотаріальному посвідченні договору дарування, такий платник зобов’язаний подати податкову декларацію та сплатити відповідні податкові зобов’язання у встановлені ПКУ терміни.

Джерело: ДФС у Закарпатській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»