• Посилання скопійовано

Чи потрібно оподатковувати надані працівникам засоби індивідуального захисту?

Податківці розповіли (на жаль, доволі загальними фразами), за яких умов звільняються від оподаткування засоби індивідуального захисту та антисептики, надані працівникам, і як їх відображати у формі №1ДФ

Чи потрібно оподатковувати надані працівникам засоби індивідуального захисту?

Коментар до ІПК ДПС від 29.04.2020 р. № 1733/ІПК/02-32-33-02

Вінницькі податківці у коментованій ІПК зазначили, що ст. 165 ПКУ встановлено виключний перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема, вартість мийних і знешкоджувальних засобів, а також спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту, якими роботодавець забезпечує платника податку відповідно до Закону “Про охорону праці”.

Порядок забезпечення, перелік та граничні строки використання спеціального (у тому числі форменого) одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту, встановлюються КМУ та/або галузевими нормами безоплатної видачі працівникам спеціального (форменого) одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту.

Норми забезпечення, зокрема, мийними та знешкоджувальними засобами розробляються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

При цьому податківці акцентують увагу, що вартість мийних і знешкоджувальних засобів, а також спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту, якими роботодавець тимчасово забезпечує працівників, не підлягає оподаткуванню виключно за умови дотримання вимог пп. 165.1.9 ПКУ, що зазначено вище.

Позиція податківців зрозуміла: вони можуть надавати роз’яснення лише в межах чинного законодавства. Окремої статті, яка б звільняла від оподаткування ПДФО видачу ЗІЗ на час карантину, в ПКУ не внесли.

Але ж забезпечити ними усіх працівників, які виходять на роботу (хоча б найпростішими масками і антисептиками), від роботодавця вимагають. І це стосується, навіть, звичайної роботи в офісі (про такі вимоги  МОЗ ми писали тут). 

 

Як щодо видачі ЗІЗ під час карантину?

Детальний аналіз вимог Закону про охорону праці, а також інших законодавчих актів, які встановлюють мінімальні гарантії умов праці, у розрізі поточної протиепідемілогічної ситуації ми проводили тут.

Зокрема, ст. 6 Закону про охорону праці передбачено, що умови праці на робочому місці, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, устаткування та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, що використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам законодавства.

Крім того, згідно з п. 1 розділу ІІ Наказу Мінсоцполітики від 29.11.2018 р. №1804, для забезпечення безпеки та захисту здоров'я працівників роботодавець зобов'язаний забезпечити за свій рахунок придбання, комплектування, видачу та утримання (забезпечення працездатності та належного гігієнічного стану) засобів індивідуального захисту.

Також вимоги до забезпечення працівників захистом обличчя, очей, рук окремих видів діяльності, які дозволено здійснювати під час карантину визначено у Постанові  КМУ від 11.03.2020 р. №211.

Тому, хоча останні зміни до ПКУ і не торкнулися пп. 165.1.9 ПКУ, вважаємо, що дотримання вимог Уряду роботодавцями у нинішній ситуації дає право посилатися саме на цей підпункт ПКУ щодо звільнення від оподаткування наданих працівникам ЗІЗ та знешкоджувальних засобів.

При цьому кожному СГ, якому дозволено працювати під час карантину, варто розробити Положення про захист персоналу та дотримання інших санітарних та протиепідемічних заходів. Також слід затвердити норми безплатної видачі ЗІЗ, зокрема, респіраторів або захисних масок (такі норми можна встановити самостійно, якщо вони не встановлені чинним законодавством).

 

Відображення в ф. №1ДФ

Вартість безоплатного лікувально-профілактичногого харчування та іншого майна, якими роботодавець забезпечує платника податку відповідно до Закону “Про охорону праці”, спеціального (форменого) одягу та взуття, що надаються роботодавцем у тимчасове користування платнику податку, який перебуває з ним у трудових відносинах зазначається під ознакою "136".

Своєю чергою, якщо роботодавцем буде надано засоби, що не підпадають під звільнення від оподаткування згідно з п. 165.1.9 ПКУ (зокрема, це засоби, що не є обов’язковими для забезпечення працівників), то їхня вартість буде вважатись додатковим благом і повинна бути оподаткована ПДФО та ВЗ на загальних підставах із застосуванням натурального коефіцієнту (в ф. №1ДФ такий дохід тоді потрапить під ознаку «126»).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»