• Посилання скопійовано

Депутати пропонують змінити систему зарахування ПДФО до місцевих бюджетів

Законопроєктами №5244 і №5245 пропонується встановити порядок сплати ПДФО пропорційно у розмірі 50% за місцем проживання чи реєстрації та 50% за місцем роботи такої фізичної особи

Депутати пропонують змінити систему зарахування ПДФО до місцевих бюджетів

За ініціативою депутатської групи «Довіра» у Верховній Раді зареєстровані законопроекти №5244 і №5245, які встановлюють новий принцип розподілу податку на доходи фізичних осіб між місцевими бюджетами. 

«Після великої кількості звернень від голів ОТГ до депутатської групи «Довіра» ми ініціювали реєстрацію законопроектів, які підписали майже всі депутатські фракції та групи. Адже діюча модель сплати та зарахування ПДФО є недосконалою», - заявив під час погоджувальної ради парламенту голова депутатської групи «Довіра» Олег Кулініч.

На сьогодні, згідно зі ст. 168 ПКУ, ПДФО зараховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням юридичної особи, яка виплачує оподатковані доходи фізичній особі. 

«Однак, як свідчить практика, ця модель сплати ПДФО є вкрай недосконалою та не задовольняє потреби територіальних громад, особливо громад сіл, селищ та невеликих міст. Документами пропонується встановити порядок сплати податку на доходи фізичних осіб пропорційно у розмірі 50% за місцем проживання чи реєстрації та 50% за місцем роботи такої фізичної особи», - зазначається на офіційній сторінці депутатської групи «Довіра». 

Також, як зазначається в пояснювальній записці, для сільськогосподарських товаровиробників розподіл податку до сплати буде враховувати земельні ділянки, на яких здійснюється діяльність таким товаровиробником. 

Окрім представників депутатської групи «Довіра», законопроекти №5244 і №5245 підписали Ніна Южаніна («Європейська солідарність»), Андрій Ніколаєнко (ВО «Батьківщина»), Анатолій Гунько, Павло Халімон, Олександр Салійчук, Марина Нікітіна («Слуга народу»), Наталія Королевська (ОПЗЖ) та інші депутати різних фракцій і груп.

Джерело: Gazeta.ua

 

Від редакції: Деталі законопроєкту №5244

За новою редакцією пп. 168.4.2 ПКУ передбачається, що ПДФО, нарахований податковим агентом на доходи фізичної особи – платника податку, підлягає сплаті до відповідних бюджетів у такому співвідношенні:

  • 50 відсотків – за податковою адресою платника податку;
  • 50 відсотків – за:

- місцезнаходженням юридичної особи, її  відокремленого підрозділу, де працює такий платник податку;

- податковою адресою самозайнятої фізичної особи, у якої працює такий платник податку.

У разі прийняття рішення про створення відокремленого підрозділу юридична особа повідомляє про це контролюючі органи за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням таких новостворених підрозділів у встановленому порядку.

А за пп. 168.4.3 ПКУ у разі якщо відокремлений підрозділ юридичної особи не уповноважений нарахувати (сплачувати) податок на доходи фізичних осіб, усі обов'язки податкового агента за такий відокремлений підрозділ виконує юридична особа, в тому числі щодо перерахування до відповідних бюджетів сум податку.

До того ж зміняться правила сплати ПДФО сільгосптоваровиробником у разі виплати орендної плати за землю фізособі-орендодавцю.

Джерело: Gazeta.ua

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»