• Посилання скопійовано

Запропоновано змінити порядок сплати ПДФО до місцевих бюджетів: альтернативний законопроєкт

Основною метою нового альтернативного законопроєкту №5244-1 є вдосконалення порядку перерахування ПДФО до місцевих бюджетів, забезпечення справедливого розподілу доходів останніх, а також задіяння, крім фіскальної, стимулюючої та інших функцій ПДФО

Запропоновано змінити порядок сплати ПДФО до місцевих бюджетів: альтернативний законопроєкт

Нещодавно ми розглядали законопроєкти №5244 і №5245, якими пропонується встановити порядок сплати ПДФО пропорційно у розмірі 50% за місцем проживання чи реєстрації та 50% за місцем роботи такої фізичної особи (про це ми писали тут).

І ось маємо альтернативний законопроєкт №5244-1 від 30.03.2021 про внесення змін до ПКУ щодо забезпечення фіскальної ефективності та справедливості у зарахуванні податку на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів.

Відповідно до пояснювальної записки, пропонується:

  • надати вищого ступеня юридичної визначеності поняттю «відокремлений підрозділ» з метою застосування його для ІV розділу ПКУ;
  • надати фізособам – платникам ПДФО право вирішувати, в який з двох місцевих бюджетів має перераховуватись податок – за місцем роботи чи податкової адреси таких осіб;
  • встановити обов’язок таких платників повідомляти податковим агентам про зміну адреси свого проживання, якщо податок на їх доходи сплачується до бюджету місцевого самоврядування за адресою їх проживання (податковою адресою).

Отже, альтернативним законопроєктом №5244-1 замість розподілу ПДФО 50 на 50 до місцевого бюджету за місцем проживання та роботи пропонується надати можливість працівнику самостійно вирішувати, до якого бюджету сплачувати за нього ПДФО.

Якщо законопроєкт буде підтримано та прийнято, то зміни наберуть чинності з 1 січня 2022 року, але не раніше дня, наступного за днем його офіційного опублікування.

Для реалізації цілей законопроєкту пропонується п. 168.4.2 ПКУ доповнити новими абзацами, якими встановлено, що податковий агент сплачує (перераховує) податок, утриманий з доходів, нарахованих на користь фізичної особи, що відповідно до БКУ належить до доходів місцевих бюджетів, за заявою такої фізичної особи – платника податку податковому агенту до відповідного місцевого бюджету за її податковою адресою.

Податок, нарахований податковим агентом – сільськогосподарським товаровиробником на доходи фізичної особи – платника податку, крім доходів за здавання фізичними особами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), підлягає сплаті (перерахуванню) до відповідних бюджетів за місцезнаходженням земельних ділянок, на яких проводиться діяльність такого сільськогосподарського товаровиробника, а у випадку подання фізичною особою – платником податку заяви про перерахування зазначеного податку до місцевого бюджету за податковою адресою такої особи, зазначений податок перераховується до відповідного місцевого бюджету за її податковою адресою.

 

Відокремлені підрозділи

Згідно зі законопроєктом, для цілей розділу IV ПКУ відокремлені підрозділи – це розташовані поза місцезнаходженням юридичної особи (у тому числі на території іншої територіальної громади) філія, відділення, виробничий структурний підрозділ (виробництво, цех, дільниця, бригада, бюро, лабораторія тощо) та/або функціональний структурний підрозділ апарату управління (управління, відділ, бюро, служба тощо) такої юридичної особи, на яких використовується праця фізичних осіб на підставі укладених з ними трудових та/або цивільно-правових договорів.

У разі якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати (сплачувати) ПДФО за такий відокремлений підрозділ, усі обов'язки податкового агента виконує юридична особа. Податок на доходи, нарахований працівникам відокремленого підрозділу, перераховується до відповідного бюджету:

  • або за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу;
  • або до відповідного місцевого бюджету за податковою адресою фізособи у випадку подання нею відповідної заяви про перерахування зазначеного податку до місцевого бюджету за податковою адресою такої особи.

 

Обов’язок повідомляти про зміну адреси проживання

Пункт 70.7 ПКУ пропонується доповнити новим абзацем, згідноз яким фізичні особи – платники податків, якими, відповідно до п. 168.4 ПКУ, було подано заяви податковим агентам про зарахування ПДФО за їх податковими адресами, зобов’язані письмово подавати відповідним податковим агентам відомості про зміну податкової адреси не пізніше 30 днів з дня виникнення таких змін у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»