• Посилання скопійовано

Заповнення податкової накладної у разі зміни адреси

Підприємство змінило юридичну адресу та район, внесло зміни до всіх документів. Проте у зв’язку із судовим розглядом залишається на обліку у податковій інспекції за попередньою адресою. Свідоцтво платника ПДВ також залишилося з попередньою адресою. Як у цьому випадку заповнювати дані про місцезнаходження продавця у податковій накладній?

Пунктом 4 Порядку №1379 передбачено, що місцезнаходження (податкова адреса) продавця та місцезнаходження (податкова адреса) покупця зазначаються з урахуванням вимог ст. 45 Податкового кодексу та статей 29 і 93 Цивільного кодексу.

Згідно з п. 45.2 ст. 45 Податкового кодексу податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України. Податковою адресою підприємства, переданого в довірче управління, є місцезнаходження довірчого власника.

Статтею 93 Цивільного кодексу встановлено, що місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце провадження діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно перебуває керівництво) та здійснення управління й обліку.

Згідно з п. 4.1 Положення №1394 у разі виникнення змін у даних платника ПДВ щодо його місцезнаходження (місця проживання) і якщо зміни не пов’язано з припиненням платника ПДВ, крім випадків, визначених пп. 3.15.1 п. 3.15 цього Положення, проводиться перереєстрація платника із заміною Свідоцтва платника ПДВ.

У разі зміни платником ПДВ місцезнаходження (місця проживання) або його переведення на обслуговування до іншого податкового органу зняття такого платника з обліку в одному податковому органі та взяття на облік в іншому здійснюються в порядку, встановленому центральним органом ДПС.

Перереєстрація платника ПДВ у зв’язку зі зміною місцезнаходження (місця проживання), яка відповідно до Порядку №1588 передбачає зняття з обліку платника ПДВ в одному податковому органі і взяття на облік в іншому, здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених п. 4.4 Положення №1394.

Підпунктом 10.1.4 п. 10.1 Порядку №1588 встановлено, що термін перебування платника податків на обліку в органі ДПС за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання) має бути продовжено до закінчення процедур судового оскарження сум грошових зобов’язань або процедур адміністративного оскарження сум грошових зобов’язань та закінчення місячного строку після завершення процедур адміністративного оскарження, якщо в результаті таких процедур органами ДПС прийнято рішення про повне або часткове незадоволення скарги платника податків.

При цьому зауважимо, що відповідно до пп. 10.1.6 п. 10.1 Порядку №1588 до взяття на облік платника податків в органі ДПС за новим місцезнаходженням (місцем проживання) він сплачує податки, збори, подає податкові декларації (звіти, розрахунки) та виконує інші обов’язки платника податків за попереднім місцезнаходженням (місцем проживання).

Згідно з п. 4.3 Положення №1394 у період перереєстрації до початку дії нового Свідоцтва платник ПДВ використовує реквізити старого.

Отже, при заповненні податкової накладної у зазначеній у цьому запиті ситуації платник ПДВ використовує реквізити старого Свідоцтва та може зазначати одночасно свої нове (наприклад: «нове: 01021 м. Київ, вул. Данченка, 5, оф. 10») та попереднє місцезнаходження (податкову адресу) (наприклад: «попереднє: 03148 м. Київ, вул. Героїв Космосу, 30»).

 

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»