• Посилання скопійовано

Розрахунок коригування до зведеної податкової накладної: нюанси складення

Податківці нагадали особливості складання розрахунків коригування до зведених податкових накладних

Розрахунок коригування до зведеної податкової накладної: нюанси складення

ДФСУ у листі від 31.12.2015 р. №48122/7/99-99-19-03-02-17 нагадує, що для випадків, коли придбаний товар/послуга використовується в звільнених від оподаткування операціях (тип причини 09) та в операціях, які не є об’єктом оподаткування (тип причини 08), встановлено необхідність складання двох окремих податкових накладних.

Якщо платник податків протягом другого півріччя 2015 року (липень – грудень) здійснював нарахування податкових зобов’язань відповідно до пункту 199.1 ПКУ, ним повинна була складатися зведена податкова накладна:

  • з типом причини 09 по товарах/послугах, які одночасно використовувалися в оподатковуваних і в звільнених від оподаткування операціях,
  • з типом причини 08 по товарах/послугах, які одночасно використовувалися в оподатковуваних операціях і в операціях, які не є об’єктом оподаткування (такі податкові накладні реєструються в ЄРПН).

До кожної зведеної податкової накладної за результатами перерахунку складається окремий розрахунок коригування, який підлягає реєстрації в ЄРПН.

У заголовній частині розрахунків коригування  у полі "Не видається покупцю" робиться помітка "Х" та зазначається тип причини:

  • 08 – якщо розрахунок коригування складається до зведеної податкової накладної, що була складена  на суму нарахованих податкових зобов’язань по товарах/послугах, необоротних активах, які одночасно використовувалися в оподатковуваних операціях і в операціях, які не є об’єктом оподаткування; у цій податковій накладній також мав бути вказаний тип причини 08;
  • 09 – якщо розрахунок коригування складається до зведеної податкової накладної, що була складена на суму нарахованих податкових зобов’язань по товарах/послугах, необоротних активах, які одночасно використовувалися в оподатковуваних і в звільнених від оподаткування операціях; у цій податковій накладній також мав бути вказаний тип причини 09.

Такі  розрахунки коригування не можуть бути складені пізніше 31 грудня 2015 року.

У розрахунку коригування вказується дата складання та порядковий номер зведеної податкової накладної, до якої складається такий розрахунок коригування.

У рядку "Індивідуальний податковий номер покупця" вказується умовний ІПН "400000000000", а в інших рядках, відведених для заповнення даних покупця, платник зазначає власні дані.

Поля, що передбачені для заповнення інформації про дату та номер договору, місцезнаходження (податкової адреси) продавця та покупця, номерів телефонів, виду цивільно-правового договору, його номера та дати, можуть не заповнюватися.

Таблична частина розрахунку коригування

  • Графа 1 "Дата коригування" відповідає даті складання розрахунку коригування.
  • У графі 2 "Причина коригування" вказується: "Коригування за підсумками другого півріччя 2015 року податкових зобов’язань, нарахованих згідно з пунктом 199.1 статті 199 розділу V Кодексу".
  • У графі 3 вказується номер і дата складання зведеної податкової накладної за відповідний звітний період.
  • У графі 5.1 вказується одиниця виміру "грн.", в графі 5.2 – код одиниці виміру 2454 (Державний класифікатор системи позначень одиниць вимірювання та обліку, затверджений і введений в дію наказом Держстандарту України від 9 січня 1997 року №8 з урахуванням внесених до нього змін та доповнень).
  • В останньому рядку "Сума коригування податкового зобов’язання та податкового кредиту" в графі 10 та/або 11 залежно від ставки податку (20 або 7 відсотків) вказується сума податку, яка збільшує або зменшує (при зменшенні зазначається знак "–") суму податкових зобов’язань.
  • Інші графи та рядки табличної частини не заповнюються та залишаються пустими. Нулі та прочерки в них не проставляються.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»