• Посилання скопійовано

Постачання самостійно виготовленої продукції: що з базаю оподаткування ПДВ?

Податківці знову здивували своїм роз'ясненням: база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовленої продукції не може бути нижче її собівартості

Постачання самостійно виготовленої продукції: що з базаю оподаткування ПДВ?

У листі від 12.01.2016 р. №687/10/28-10-06-11 податківці зазначили, що база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовленої продукції не може бути нижче її собівартості, визначеної відповідно до п. 11 П (С)БО-16 "Витрати".

Оскільки відповідно до П(С)БО16 "Витрати" фактична собівартість реалізованої продукції визначається за підсумками місяця, то в разі реалізації готової продукції нижче її собівартості постачальник (продавець) не пізніше останнього дня місяця, в якому відбулось таке постачання, повинен скласти податкову накладну з позначкою "17".

При складанні податкової накладної на суму перевищення собівартості самостійно виготовлених товарів над фактичною ціною їх постачання слід враховувати такі особливості:

- у верхній лівій частині такої податкової накладної робиться відповідна помітка "X" та зазначається тип причини - "17";

- у рядках такої податкової накладної, відведених для заповнення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані;

- у графі 3 - "Номенклатура товарів/послуг постачальника (продавця)" зазначається: "перевищення собівартості самостійно виготовлених товарів над фактичною ціною постачання за товарами, указаними в податковій накладній N _______" (зазначається порядковий номер податкової накладної, складеної на суму постачання цих товарів, визначену виходячи з фактичної ціни постачання).

Всі інші реквізитів та графи такої податкової накладної заповнюються аналогічно реквізитам та графам податкової накладної, що складається на суму виходячи з фактичної ціни постачання.

При цьому слід врахувати, що в разі реалізації готової продукції на експорт нижче її собівартості обсяг операцій, розрахований виходячи з перевищення собівартості самостійно виготовлених товарів над фактичною ціною постачання, не формує вартості експортованого товару, нульова ставка до такого обсягу не застосовується, а тому в податковій накладній з позначкою "17" визначається сума ПДВ за основною ставкою, та сума перевищення відображається у графі 8.

Сума перевищення ціни придбання/собівартості самостійно виготовлених товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання відображається в декларації з ПДВ.

Зауважимо, що податківці чомусь не врахували новий абзац 2 п. 188.1 ПКУ, згідно з яким з 1 січня 2016 року "база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін".

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»