• Посилання скопійовано

Новий земельний податок та ставка ПДВ 7% для деяких видів сільгосппродукції: законопроект

У ВРУ зареєстровано проект змін до Податкового кодексу для сільгосптоваровиробників, яким передбачено запровадження нового земельного податку та зниження ставки ПДВ для деяких видів сільгосппродукції

Новий земельний податок та ставка ПДВ 7% для деяких видів сільгосппродукції: законопроект

4 листопада 2016 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №5363  "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення системи оподаткування у сфері земельних відносин і сільського господарства та зниження ставки податку на додану вартість для деяких видів сільськогосподарської продукції".

Законопроектом пропонується запровадити мінімальне податкове соціальне зобов'язання (МПСЗ), об’єктом оподаткування яким стануть сільськогосподарські угіддя. Його ставка встановлюватиметься органами місцевого самоврядування у розмірі не менше 1% та не більше 2% від нормативної грошової оцінки земель (НГО) гектара сільськогосподарських угідь.

Платниками МПЗС будуть фізичні та юридичні особи - власники земельних ділянок, земельних часток (паїв), а у випадку якщо земельна ділянка або земельна частка (пай) надається в оренду - землекористувачі (орендарі).

При цьому за концепцією законопроекту платник-фізична особа сплачуватиме до бюджету позитивну різницю між розміром податкових зобов’язань з МПСЗ і загальною сумою  сплаченого за звітний (податковий) рік ПДФО на доходи, отримані від реалізації сільськогосподарської продукції.

Також при обчисленні податкового зобов’язання з МПСЗ фізичної особи з обрахунку виключається мінімальна земельна площа розміром в 1 га. Це дозволить уникнути оподаткування 73% сільських домогосподарств.

Своєю чергою, платник-юридична особа сплачуватиме до бюджету позитивну різницю між розміром податкових зобов’язань з МПСЗ та загальною сумою ПДФО, утриманого та сплаченого юридичною особою, як податковим агентом, з доходів фізичних осіб від надання земельної ділянки або частки (паю) в оренду та заробітної плати своїх працівників, а також ЄСВ, нарахованого та сплаченого на фонд заробітної плати юридичної особи.

Водночас проектом пропонується встановлення мінімальних ставок земельного податку на рівні 0,6% НГО. При цьому дозволити юрособам, що є платниками податку на прибуток підприємств на загальних підставах, зменшувати свої зобов’язання зі сплати податку на прибуток на суму сплаченого земельного податку, а фізособам -  зменшувати свої зобов’язання зі сплати ПДФО з доходів від продажу сільськогосподарської продукції на суму сплаченого земельного податку.

Проблему виробників сільськогосподарської продукції у проекті пропонується вирішити шляхом запровадження окремої ставки єдиного податку для сільськогосподарських угідь, що перебувають в умовах закритого ґрунту, незалежно від суб'єкта, який використовує такі угіддя та структури його доходу.

Також запропонованими змінами передбачається оподаткування ПДВ за ставкою 7% деяких продуктів харчування та сировини для їх виробництва.

***

Нагадуємо, що у ВРУ раніше зареєстровано ще один законопроект, який також має на меті удосконалити оподаткування у сфері земельних відносин і сільського господарства. Докладніше про нього читайте тут>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»

  • Як розблокувати ПН/РК: правила і поради
    Враховуючи останні зміни щодо оскарження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, варто нагадати про важливі моменти взаємодії з податковими органами та використання механізмів з розблокування, наведених у ПКУ, із зразками документів та порадами
    Сьогодні 07:051 9601
  • На яку суму БЕБ запобігло незаконному відшкодуванню ПДВ за І квартал?
    Загалом за І квартал 2024 року аналітики БЕБ надіслали 210 рекомендацій до державних органів та розпорядників державних коштів щодо недопущення втрат бюджетних коштів. Частина з них стосувалась незаконного відшкодування ПДВ на суму 575 млн грн
    22.04.202450
  • Як сплачувати штраф з ПДВ: з СЕА ПДВ чи з рахунку банку?
    Сплата до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ, задекларованих у поданій звітності з ПДВ, здійснюється з рахунку у СЕА ПДВ платника, а сплата штрафних санкцій – з рахунку у банку або небанківському надавачу платіжних послуг до відповідного бюджету
    22.04.2024198
  • Підприємство продає БПЛА: які наслідки з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?
    22.04.202457
  • Чи обовʼязково мати витяг з Реєстру платників ПДВ?
    Ви зареєстровані платником ПДВ. Це означає, що дані про вас податківці внесли до Реєстру платників цього податку. Чи обовʼязково отримувати витяг з цього Реєстру?
    19.04.2024177