• Посилання скопійовано

Нам би ПДВ взяти й скасувати: законопроект

Зареєстровано законопроект, яким пропонується скасувати з 1 січня 2017 року податок на додану вартість

Нам би ПДВ взяти й скасувати: законопроект

16 листопада у Верховній Раді зареєстровано законопроект №5401 "Про скасування в Україні податку на додану вартість".

Його авторами є колектив нардепів - А. Немировський ("Об'єднання "Самопоміч"), І. Рибак, Р. Мацола, А. Шинькович ("Блок Петра Порошенка") та ін.

 

Що пропонує законопроект?

Нардепи пропонують з 1 січня 2017 року скасувати податку на додану вартість в Україні, як податок, що є дискримінаційним та корупційним, в частині його відшкодування, з метою забезпечення рівності усіх платників податків перед законом.

 

Що зумовило виникнення такої ініціативи?

На думку законотворців, ПДВ стримує розвиток споживчого ринку, створює фіскальну нестабільність, стимулює корумпованість контролюючих органів. 

Так, згідно до даних в пояснювальній записці, вартість «відкатів» для повернення ПДВ протягом 2010 – 2015 рр. коливалась у межах 20 – 60%. Її пік прийшовся на 2014 рік, коли вартість «послуг» держслужбовців досягала 60% від суми повернення ПДВ.

Окрім того, наявність великої кількості винятків та пільг з оподаткування (передусім індивідуального, галузевого та територіального характеру) негативно впливає на ефективність адміністрування ПДВ й створює податкову дискримінацію.

"На етапі становлення економіки, особливо при переході від глибоко корумпованої системи, краще жити без ПДВ. За рахунок збільшення кількості активних підприємців зросте і кількість надходжень. Якщо тільки зберегти кошти, які розкрадаються зараз на схемах від ПДВ, це вже буде більшою мірою покриті втрати від скасування цього податку. Сьогодні до 70% економіки працює в тіні саме через корупцію і недоліки податкової системи", - зазначено у пояснювальній записці.

Автор законопроекту вважають, що ефект від усунення «корумпованого податку» може бути співмірним із запровадженням спрощеної системи оподаткування наприкінці 90-х років.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»