• Посилання скопійовано

Як компенсуватимуть втрати сільгоспвиробникам, які виникли через блокування спецрахунків з ПДВ

У Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до Податкового кодексу щодо захисту прав вітчизняного сільськогосподарського товаровиробника

Як компенсуватимуть втрати сільгоспвиробникам, які виникли через блокування спецрахунків з ПДВ

Як відомо, з 1 січня  2017 року скасовано спеціальний режим оподаткування ПДВ сільськогосподарських підприємств. У зв’язку із цим виник ряд проблем із переходом на загальну систему оподаткування. Значна кількість агропідприємств належним чином не змогла скористатися законним правом на пільговий режим сплати ПДВ за 2016 рік. 

Основною причиною таких проблем стало блокування відповідних рахунків Державною казначейською службою на виконання положень листів ДФС від 28.12.2016 р. №22601/5/99-99-15-03-01-16 та від 30.12.2016 р. №22780/5/99-99-12-02-01-16. Хоча згідно пунктів 48 та 49 підрозділу 4 Розділу ХХ ПКУ  такі рахунки повинні були функціонувати до 30 січня 2017 року, а для підприємств, які обрали квартальний податковий період – до 19 лютого 2017 року.

За чисельними зверненнями агровиробників Державною казначейською службою було розблоковано рахунки на один день – 13 січня. Відповідно деякі підприємства змогли скористатися можливістю і зареєструвати податкові накладні за грудень у порядку, визначеному для спеціального режиму оподаткування ПДВ. 

Проте більшість підприємств не змогли зробити це за один день. 

Для виконання зобов’язань по декларації з ПДВ за грудень 2016 року та уникнення накладення штрафних санкцій за несплату, суми коштів, які повинні були спрямовуватись на спеціальний рахунок суб'єкта спеціального режиму оподаткування сільськогосподарського підприємства через їх перерахування на додаткові рахунки в автоматичному режимі, через блокування останніх та згідно вказівок ДФС спрямовувались напряму на спеціальні рахунки товаровиробників.

Таким чином, ті агропідприємства, які не змогли поповнити додаткові електронні рахунки в СЕА ПДВ  через їх блокування, для реєстрації податкових накладних змушені були перераховувати кошти на основний електронний рахунок, звідки кошти не повернулися на спеціальні електронні рахунки агропідприємств. У результаті такі кошти просто «зависли» на основному електронному рахунку, оскільки значення формули згідно п. 200-1.3 ПКУ не було збільшено на суми ПДВ, які було напряму перераховано з поточних рахунків на спеціальні (через блокування додаткових рахунків в СЕА ПДВ). При цьому законодавчого механізму коригування значення формули не передбачено.

Відповідно відсутність можливості врахування у формулі для реєстрації податкових накладних в ЄРПН тих коштів, на які підприємства мають законне право, спричинить відволікання значних обігових коштів підприємств для поповнення формули СЕА.

З огляду на це, 20 лютого у ВРУ зареєстрований законопроект №6099 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав вітчизняного сільськогосподарського товаровиробника". Його авторами є О. Продан, О. Кришин, О. Кулініч.

Метою зазначеного законопроекту є забезпечення реалізації законних прав сільськогосподарських підприємств, відновлення рівності таких платників перед законом та недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації.

Пропонується встановити, що до 31 грудня 2017 року значення суми, на яку платник податку має право зареєструвати ПН/РК  збільшується на суму коштів, що були перераховані з 1 по 30 січня 2017 року, з поточних на спеціальні рахунки, відкриті сільськогосподарським підприємствам, що до 1 січня 2017 року застосовували спеціальний режим оподаткування, в установах банків, але не більше суми, що мала спрямовуватися на спеціальний рахунок суб'єкта спеціального режиму оподаткування, згідно податкової звітності за грудень 2016 року, за винятком уточнюючих розрахунків. 

Таке збільшення пропонують здійснювати одноразово за заявою платника податку, поданою у довільній формі разом із копіями платіжних доручень платника, завірених в установленому порядку банком, які підтверджують таке перерахування. 

У межах суми такого збільшення платник податку має право подати до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, заяву, відповідно до якої такі кошти підлягають перерахуванню з рахунка в СЕА ПДВ такого платника податку на його поточний рахунок.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»