• Посилання скопійовано

Аркуш коригування до митної декларації: відображаємо у обліку

Іноді після закінчення митного оформлення товарів до митної декларації доводиться вносити зміни. Наприклад, відбувається зменшення вартості імпортованого товару. Що відбувається з податковим кредитом з ПДВ у такому випадку?

Про це розповіли податківці у листі від 03.05.2017 р. №41/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Для коригування митної декларації митним органом заповнюється та оформлюється аркуш коригування. Така процедура виконується у разі:

  • отримання митним органом інформації про перерахування декларантом до державного бюджету митних платежів у вигляді доплати або підтвердження Казначейством факту повернення з державного бюджету коштів після закінчення митного оформлення;
  • необхідності відображення за письмовим зверненням декларанта або уповноваженої ним особи відомостей про товари, що стали відомі після закінчення митного оформлення товарів, не пов'язаних з перерахуванням сум митних платежів за митною декларацією.

Оформлений контролюючим органом аркуш коригування є невід'ємною частиною відповідної митної декларації.

 

Наслідки зміни митної вартості для відображеного податкового кредиту

Податківці у листі говорять про те, що якщо у певному звітному періоді відбулось оформлення аркуша коригування, яке призвело до повернення платнику податку зайво сплаченого ПДВ, такий платник ПДВ повинен виключити зі складу податкового кредиту суму ПДВ, яка зазначена в аркуші коригування. І зробити це треба саме в тому звітному періоді, в якому відбулося оформлення такого аркушу коригування.

Як саме це відобразити в декларації, у листі не наведено. На це питання податківці надали роз’яснення у ресурсі «ЗІР» (підкатегорія 101.23):"У випадку, коли після митного оформлення товарів, поміщених у митний режим імпорту, зменшується митна вартість за рішенням суду або контролюючим органом прийнято рішення про зменшення заявленої митної вартості товарів, коригування податкового кредиту проводиться на дату набуття рішення суду законної сили або на дату прийняття відповідного рішення. Таке коригування відображається на підставі аркуша коригування до митної декларації у рядку 11.1 чи 11.2 (в залежності від ставки) декларації з ПДВ зі знаком «мінус».

До речі, так само, але вже із позитивним значенням відображається збільшення податкового кредиту з ПДВ на підставі аркуша коригування.

Але це не всі наслідки. Податківці у коментованому листі зазначили, що, якщо на суму перевищення митної вартості товарів над їх фактичною ціною постачання на митній території України платником податку було складено відповідну податкову накладну, то при коригуванні митної вартості у сторону зменшення на підставі аркуша коригування до митної декларації платник податку має право скласти розрахунок коригування до такої податкової накладної (з урахуванням терміну давності) та зменшити на суму перевищення митної вартості податкові зобов'язання з ПДВ. Такий розрахунок коригування покупцю не надається та реєструється в ЄРПН особою, яка його склала (постачальником).

Але тут слід звернути увагу на наступне: складання такого розрахунку коригування насправді спричинює не аркуш коригування, а зміна ціни придбання імпортованого товару! Тобто податківці у коментованому листі наводять не точну рекомендацію, і чекати на складання аркушу коригування не потрібно.

Згідно із абзацом другим п. 188.1 ПКУ база оподаткування при поставці товарів дорівнює договірній вартості такого товару, але не може бути нижчою за вартість його придбання. Якщо відбувається зміна ціни за договором із нерезидентом-постачальником, резидент-покупець повинен проаналізувати, чи вплине зміна такої ціни на базу оподаткування такого товару при його подальшій поставці.

 

Приклад 1. Товар було придбано за 1000 грн, продано за 2000 грн (без урахування ПДВ). В наступному звітному періоді вартість придбання товару була знижена до 800 грн. Чи потрібно в такому випадку складати розрахунок коригування до податкової накладної, складеної при продажу цього товару?

Ні. Адже в цьому випадку договірна вартість вища за вартість придбання (як первісну – 1000 грн, так і переглянуту – 800 грн). Отже, база нарахування ПЗ з ПДВ при поставці цього товару не зміниться, вона становитиме 2000 грн.  

 

 

Приклад 2. Товар було придбано за 1000 грн, продано за 900 грн (без урахування ПДВ). В наступному звітному періоді вартість придбання товару була знижена до 900 грн. Чи потрібно в такому випадку складати розрахунок коригування до податкової накладної, складеної при продажу цього товару?

Так. Адже в такому випадку при продажу товару імпортер мав скласти дві податкові накладні – одну на 900 грн для покупця (виходячи з договірної вартості) і другу, яка залишається в нього (на різницю між договірною вартістю і вартістю придбання), на 100 грн. Після перегляду вартості придбання, оскільки вона стала дорівнювати вартості продажу товару, постачальник має право скласти розрахунок коригування до другої податкової накладної і зменшити ПЗ з ПДВ на 100 грн.

 

 

Приклад 3.  Товар було придбано за 1000 грн, продано за 900 грн (без урахування ПДВ). В наступному звітному періоді вартість придбання товару була знижена до 800 грн. Чи потрібно в такому випадку складати розрахунок коригування до податкової накладної, складеної при продажу цього товару?

Так. Адже в такому випадку при продажу товару імпортер мав скласти дві податкові накладні – одну на 900 грн для покупця (виходячи з договірної вартості) і другу, яка залишається в нього (на різницю між договірною вартістю і вартістю придбання), на 100 грн. Після перегляду вартості придбання, оскільки вона стала меншою вартості продажу товару, постачальник має право скласти розрахунок коригування до другої податкової накладної і зменшити ПЗ з ПДВ на 100 грн.

Зверніть увагу: до другої податкової накладної в цьому випадку розрахунок коригування не складається, адже в цьому випадку договірна вартість вища за вартість придбання, і саме договірна вартість (900 грн) є базою для оподаткування ПДВ. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»