• Посилання скопійовано

Зарахування попередньої оплати за одним договором в рахунок оплати послуг за іншим: нюанси коригування ПДВ

ДФСУ роз'яснила порядок складання податкових накладних/розрахунків коригування при зарахуванні попередньої оплати за одним договором в рахунок оплати послуг за іншим договором

Зарахування попередньої оплати за одним договором в рахунок оплати послуг за іншим: нюанси коригування ПДВ

Податківці в індивідуальній податковій консультації від 24.05.2017 р. №346/6/99-99-15-03-02-15/ІПК роз'яснили: якщо постачальником - платником ПДВ на дату отримання попередньої (авансової) оплати за договором №1 були визначені податкові зобов’язання з ПДВ та надалі за домовленістю сторін дія договору припиняється та попередня (авансова) оплата зараховується в рахунок оплати послуг за договором №2, то постачальник - платник ПДВ на дату досягнення такої домовленості має право:

  • скласти розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на дату отримання такої попередньої (авансової) оплати,
  • зменшити нараховану суму податкових зобов’язань з ПДВ.

Складання такого розрахунку коригування здійснюється на дату підписання документа, на підставі якого кошти, отримані за договором №1, будуть зараховані в рахунок оплати вартості послуг за договором №2.

Такий розрахунок коригування до податкової накладної відповідно до п. 192.1 ПКУ підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем послуг. Зареєстрований в ЄРПН розрахунок коригування є для постачальника підставою для зменшення нарахованих податкових зобов’язань, а для отримувача послуг - підставою для зменшення податкового кредиту.

При цьому якщо за договором №2 послуги уже були поставлені та на дату такої поставки ("першої події") постачальником було складено та зареєстровано в ЄРПН відповідну податкову накладну, то за фактом зарахування попередньої оплати за договором №1 в рахунок оплати вартості послуг за договором №2 податкова накладна постачальником не складається.

Якщо на дату підписання документа про зарахування попередньої оплати за договором №1 в рахунок оплати вартості послуг за договором №2 такі послуги за договором №2 поставлені не були, то на дату підписання такого документа постачальник - платник ПДВ повинен визначити податкові зобов’язання з ПДВ та скласти податкову накладну на суму попередньої оплати за договором N 2 ("перша подія") і зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін. Така податкова накладна є для отримувача послуг підставою для віднесення суми податку, зазначеної у ній, до податкового кредиту.

Читайте також аналітику від Дт-Кт: Змінилося призначення платежу: коригуємо податкові зобов'язання з ПДВ

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»