• Посилання скопійовано

Оподаткування ПДВ постачання послуг нерезиденту залежно від їх виду та місця надання

Які види послуг, наданих нерезиденту, та за яких умов не є об’єктом оподаткування ПДВ? Як нараховувати ПДВ та складати податкові накладні на постачання послуг нерезиденту, які є об’єктом оподаткування ПДВ? Як відобразити такі послуги у декларації з ПДВ?

Оподаткування ПДВ постачання послуг нерезиденту залежно від їх виду та місця надання

Податківці в індивідуальній податковій консультації від 07.06.2017 р. № 500/6/99-99-15-03-02-15/ІПК нагадали, що є об’єктом оподаткування ПДВ та навели визначення постачання послуг.

Під постачанням послуг розуміється:

  • будь-яка операція, що не є постачанням товарів,
  • інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності,
  •  надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (пп. 14.1.185 ПКУ).

Згідно з пп. "а" і "б" пункту 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників ПДВ з постачання товарів/послуг, місце постачання яких (відповідно до ст. 186 ПКУ) розташоване на митній території України.

Тож у разі надання послуг нерезиденту з місцем їх постачання:

  •  на митній території України – ставка ПДВ становить 20 %;
  • за межами митної території України – не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Окремий статус мають послуги з міжнародного перевезення вантажів та пасажирів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом. Якщо таке перевезення підтверджено єдиним міжнародним перевізним документом, то до вартості таких послуг застосовується ставка ПДВ 0% (пп. 195.1.3 ПКУ).

Також нульова ставка ПДВ застосовується до:

  • послуг, що передбачають роботи з рухомим майном, попередньо ввезеним на митну територію України для виконання таких робіт та вивезеним за межі митної території України платником, що виконував такі роботи, або отримувачем-нерезидентом;
  • послуг з обслуговування повітряних суден, що виконують міжнародні рейси.

 

 Правила оподаткування послуг нерезиденту в залежності від визначення їх місця надання та видів

Пунктами 186.2 186.4 ПКУ визначено категорії послуг, місце постачання яких визначається залежно від місця реєстрації постачальника або отримувача відповідних послуг або від місця фактичного надання відповідних послуг.

П. 186.2 ПКУ встановлено види послуг, місцем постачання яких є їх фактичне місце постачання. Це послуги, пов’язані з рухомим та нерухомим майном нерезидента, а також послуги у сфері культури, мистецтва, освіти, науки, спорту, розваг або інших подібних послуг, включаючи послуги організаторів діяльності в зазначених сферах та послуги, що надаються для влаштування платних виставок, конференцій, навчальних семінарів та інших подібних заходів.

Місцем постачання послуг, перерахованих у п. 186.3 ПКУ, вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або, у разі відсутності такого місця, місце постійного чи переважного його проживання. Всі види таких послуг встановлені у пп. «а» - «ж» п. 186.3 ПКУ.

За п. 186.4 ПКУ місцем постачання послуг, крім вищенаведених послуг, є місце реєстрації постачальника.

У зверненні платника ПДВ, на підставі якого було видано коментований лист, податківців запитували про конкретний вид послуг (процес "Дью-ділідженс"). Тому у роз’ясненні ДФС було зроблено висновок саме щодо оподаткування цих послуг: «оскільки класифіковані згідно з ДКПП як "Послуги допоміжні до фінансових послуг, крім страхування та недержавного пенсійного забезпечення, інші, н.в.і.у.", не належать до категорії послуг, перерахованих у пунктах 186.2 і 186.3 статті 186 розділу V ПКУ, то для цілей оподаткування ПДВ місцем постачання таких послуг є місце реєстрації їх постачальника.»

Такий самий порядок застосовується і в інших випадках визначення місця надання послуг з метою оподаткування ПДВ. Це буде відбуватися й у випадку невідповідності назв наданих послуг з переліченими у п. 186.2 та 286.3 ПКУ назвами, навіть якщо за змістом вони будуть однотипні. Про це детально ми писали у консультації.

Якщо постачальник послуг-платник ПДВ надає послуги, не зазначені у п. 186.2 та 186.3 ПКУ, то місцем постачання таких послуг є місце реєстрації їх постачальника. Й тому постачальник послуг – платник ПДВ має визнати податкові зобов’язання за загальними правилами оподаткування таких послуг на митній території України.

У разі, якщо платник податку здійснює за межами митної території України операцію з постачання послуг, перелічених у п. 186.2 та 186.3 ПКУ, то такі операції не є об’єктом оподаткування ПДВ. При цьому податкові зобов’язання з ПДВ за такою операцією не визначаються та відповідно податкова накладна не складається. Однак, такі послуги відображатимуться у рядку 5 декларації з ПДВ

 

Правила оподаткування ПДВ наданих нерезиденту послуг, що є об’єктом ПДВ

При постачанні послуг нерезиденту, які є об’єктом оподаткування, обов’язок нарахувати ПЗ з ПДВ виникає на дату першої події відповідно до п. 187.1 ПКУ:

  • або на дату отримання авансу від нерезидента;
  • або на дату оформлення документа, який підтверджує факт надання послуг.

На дату виникнення податкових зобов'язань постачальник послуг повинен скласти ПН і зареєструвати її в ЄРПН.

З огляду на норми п. 12 Порядку № 1307 при постачанні послуг нерезиденту, які підлягають оподаткуванню ПДВ, ПН має бути складена на неплатника ПДВ з типом причини 02. У заголовній частині у графі "Отримувач (покупець)" зазначається "Неплатник", а у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" проставляється умовний ІПН "100000000000".

 

Відображення в декларації з ПДВ наданих нерезиденту послуг 

Згідно з пп. 6 п. 3 розділу V Порядку №21 обсяги операцій з постачання товарів/послуг, послуги, надані нерезидентам за межами митної території України відображаються у рядку 5 розділу I «Податкові зобов'язання» декларації з ПДВ. Для заповнення рядку 5 потрібно навести відповідну інформацію в розділі «Операції з постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пунктів 186.2, 186.3 ПКУ за межами митної території України» таблиці 1 додатку 6 до декларації з ПДВ . Про це детальніше у новині.

Відповідно до пп. 1 п. 3 розд. V Порядку № 21 послуги нерезиденту, що  є об’єктом оподаткування ПДВ, будуть відображатися у рядку 1.1 декларації з ПДВ. А для заповнення рядку 1.1 потрібно заповнити та подати разом із декларацією з ПДВ додаток 5. У цьому додатку податкове зобов’язання за податковими накладними із умовним ІПН "100000000000" відображаються окремо (як інші).

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»