• Посилання скопійовано

Необ’єктні ПДВ операції з постачання послуг: доля податкових накладних та відображення в декларації

ДФС розглянула порядок оподаткування ПДВ операцій платника ПДВ – резидента з постачання інженерних послуг (ремонт промислового обладнання) нерезиденту за межами митної території України і відображення такої операції у декларації з ПДВ

Необ’єктні ПДВ операції з постачання послуг: доля податкових накладних та відображення в декларації

Коли постачання послуг є необ’єктним

Податківці у листі від 03.03.2017 р. № 4484/6/99-99-15-03-02-15 почали із загального визначення об’єкта оподаткування ПДВ та постачання послуг. Так, згідно з пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких відповідно до ст. 186 ПКУ розташоване на митній території України.

Під постачанням послуг розуміється:

  • будь-яка операція, що не є постачанням товарів,
  • чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності,
  • їнадання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (пп. 14.1.185 ПКУ).

Не забули податківці у листі навести норми п. 186.2 – 186.4 ПКУ. Ними визначено категорії послуг, місце постачання яких визначається залежно від місця реєстрації постачальника або отримувача відповідних послуг або від місця фактичного надання відповідних послуг.

Місцем постачання послуг, перерахованих у п. 186.3 ПКУ, зокрема консультаційних, інжинірингових, інженерних, юридичних (у тому числі адвокатських), бухгалтерських, аудиторських, актуарних, вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або (у разі відсутності такого місця) місце постійного чи переважного його проживання.

Правила складання податкової накладної (у тому числі заповнення її обов’язкових реквізитів) регулюються ст. 201 ПКУ та регламентуються Порядком № 1307.

З цих норм податківцями було зроблено висновок: «Якщо платник ПДВ здійснює за межами митної території України операцію з постачання інженерних послуг (ремонт промислового обладнання) нерезиденту (зареєстрований як суб’єкт господарювання за межами митної території України), то такі операції не є об’єктом оподаткування ПДВ

 

Доля ПН при постачанні необ’єктних послуг

Обов’язок скласти податкову накладну виникає на дату виникнення податкових зобов’язань (п. 201.1 ПКУ), при здійсненні операції з постачання товарів/послуг (п. 201.10 ПКУ). Оскільки операції з постачання інженерних послуг, що розглядаються у коментованому листі, не є об’єктом оподаткування ПДВ, то податкові зобов’язання з ПДВ за такою операцією не визначаються та відповідно податкова накладна не складається.

 

Відображення необ’єктних ПДВ-послуг у декларації

Згідно з пп. 6 п. 3 розділу V Порядку №21 обсяги операцій з постачання товарів/послуг, що не є об'єктом оподаткування ПДВ, відображаються у рядку 5 розділу I «Податкові зобов'язання» декларації з ПДВ.

При цьому для платників податку, які заповнюють рядок 5 розділу I «Податкові зобов'язання» декларації з ПДВ, та підприємств (організацій) інвалідів обов'язковим є подання довідки (Д6) (додаток 6).

Податківці у листі нагадали, що Д6 заповнюється в розрізі операцій, що не є об'єктом оподаткування ПДВ, звільнених від оподаткування ПДВ, операцій з постачання послуг за межами митної території України та послуг, що здійснюються за межами митної території України, з урахуванням їх місця постачання відповідно до п. 186.2, п. 186.3 ПКУ.

 

Доля відображеного ПК з ПДВ за придбаними активами, які було використано при наданні необ’єктних послуг

Податківці у листі зазначили: якщо придбані та/або виготовлені платником податку товари/послуги, необоротні активи у подальшому використовуються частково в оподатковуваних операціях та частково в неоподатковуваних ПДВ операціях (у тому числі, операціях, що не є об’єктом оподаткування ПДВ), то такий платник податку зобов’язаний нарахувати ПЗ з ПДВ відповідно до п. 199.1 ПКУ, виходячи із частки, визначеної на підставі п. 199.2 ПКУ.

У разі якщо придбані та/або виготовлені платником податку товари/послуги, необоротні активи у подальшому використовуються повною мірою в неоподатковуваних ПДВ операціях (у тому числі, операціях, що не є об’єктом оподаткування ПДВ), то такий платник податку зобов’язаний нарахувати ПЗ з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ.

Тож все буде залежити від того, як придбані активи будуть використовуватися у діяльності підприємства. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»