• Посилання скопійовано

Податкові зобов'язання за п. 198.5 ПКУ - тільки, якщо актив здобувався з ПДВ

Податківці розповіли про нарахування ПДВ за п. 198.5 ПКУ при використанні активів у негосподарській або необ’єктній діяльності

Податкові зобов'язання за п. 198.5 ПКУ -  тільки, якщо актив здобувався з ПДВ

Коментар до листа ДФСУ від 10.08.2017 р. №1567/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Податківці у коментованому листі, ґрунтуючись на п. 198.5 ПКУ, зазначили, що обов'язок щодо нарахування ПЗ з ПДВ при використанні придбаних товарів/послуг та/або необоротних активів в операціях, зазначених у цьому пункті, виникає в платника податку незалежно від того, чи при придбанні таких товарів/послуг суми ПДВ включалися до складу податкового кредиту, чи ні. 

Виключення становлять активи, придбані до 1 липня 2015 року. За ними ПКУ чітко визначено -  не було податкового кредиту, немає і податкових зобов’язань за п. 198.5 ПКУ. 

Тож виходить, якщо актив (товар, послуга, необоротний актив) був придбаний  після 01.07.2015 р. з ПДВ, але використовується у негосподарській або у пільгованій діяльності, незалежно від того, скористався його покупець правом на податковий кредит чи ні, у нього виникає обов’язок нарахувати ПЗ з ПДВ. 

Але у коментованому листі чи не вперше податківці чітко висловили довгоочікуване: якщо товари/послуги, необоротні активи придбані без ПДВ (у тому числі придбані у неплатників ПДВ), то у разі їх призначення для використання та/або початку використання в операціях, зокрема, що не є господарською діяльністю, нарахування податкових зобов'язань не здійснюється, незалежно від дати їх придбання!

Нагадаємо, що в інших роз’ясненнях на цю тему податківці консультували більш стримано і навіть фіскально. Наприклад, у листі від 12.06.2017 р. № 581/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначалося, що податкові зобов’язання відповідно до п. 198.5 ПКУ нараховуються незалежно від того, були включені до податкового кредиту суми ПДВ за операціями з придбання відповідних товарів/послуг чи ні, якщо їх придбання відбулося після 1 липня 2015 року. Детально про це у коментарі.

Але із цього висновку виходило, що при використанні активів в негосподарській чи пільгованій діяльності платникам потрібно нараховувати ПЗ з ПДВ незалежно від того, у кого актив придбавався і чи сплачувалося при такому придбання ПДВ продавцю.

Отже,  тим, хто бажає скористатися новою точкою зору податківців, радимо звернутися до  органу ДФС за отриманням індивідуальної письмовою консультації з цього приводу. Адже лист із лояльною до платників ПДВ думкою -  це добре, але індивідуальна податкова консультація захистить (згідно зі ст. 53 ПКУ) лише того, хто її замовив та отримав. Для решта її зміст – лише інформація до відома. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»

  • Як розблокувати ПН/РК: правила і поради
    Враховуючи останні зміни щодо оскарження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, варто нагадати про важливі моменти взаємодії з податковими органами та використання механізмів з розблокування, наведених у ПКУ, із зразками документів та порадами
    23.04.20242 1631
  • На яку суму БЕБ запобігло незаконному відшкодуванню ПДВ за І квартал?
    Загалом за І квартал 2024 року аналітики БЕБ надіслали 210 рекомендацій до державних органів та розпорядників державних коштів щодо недопущення втрат бюджетних коштів. Частина з них стосувалась незаконного відшкодування ПДВ на суму 575 млн грн
    22.04.202452
  • Як сплачувати штраф з ПДВ: з СЕА ПДВ чи з рахунку банку?
    Сплата до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ, задекларованих у поданій звітності з ПДВ, здійснюється з рахунку у СЕА ПДВ платника, а сплата штрафних санкцій – з рахунку у банку або небанківському надавачу платіжних послуг до відповідного бюджету
    22.04.2024203
  • Підприємство продає БПЛА: які наслідки з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?
    22.04.202460
  • Чи обовʼязково мати витяг з Реєстру платників ПДВ?
    Ви зареєстровані платником ПДВ. Це означає, що дані про вас податківці внесли до Реєстру платників цього податку. Чи обовʼязково отримувати витяг з цього Реєстру?
    19.04.2024180