• Посилання скопійовано

Уряд підтримав законопроект про спрощення реєстрації ПН у варіанті Мінфіну

Сьогодні Уряд ухвалив законопроект, який дозволить автоматичну реєстрацію зупиненої накладної у разі, якщо Комісія ДФС не надасть відповідь платнику протягом 5 робочих днів

Уряд підтримав законопроект про спрощення реєстрації ПН у варіанті Мінфіну

Про це повідомила прес-служба Міністерства фінансів України.

Нагадаємо, що проект Закону України «Про внесення змін до статті 201 Податкового кодексу України щодо  реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (завантажити) був оприлюднений Мінфіном ще у серпні. Про це ми розповідали тут>>

 

У чому суть такого рішення Мінфіну?

У Міністерстві пояснюють, що згідно з нормами ПКУ, рішення про реєстрацію або про відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН приймається контролюючим органом (Комісією ДФС) та надсилається платнику податку протягом 5 робочих днів що настають за днем отримання пояснень та документів.

Мінфін пропонує рішення, яке дозволить автоматичну реєстрацію зупиненої накладної у випадку, якщо Комісія ДФС не надає відповідь платнику протягом 5 робочих днів. Тобто платники тепер не будуть потерпати у разі порушення контролюючими органами термінів надання відповіді та їх накладні автоматично реєструватимуться у Єдиному реєстрі.

 

Що це дає?

Дане рішення пропонує ввести чіткий строк (5 днів), відведений для надання рішення ДФС щодо блокування або реєстрації призупиненої податкової накладної платника. У разі, якщо цей термін буде прострочено, податкова накладна буде автоматично зареєстрована. Таким чином, Комісія ДФС буде більш вмотивована швидко приймати відповідні рішення, тому що платник податку не має ставати жертвою недостатньо оперативної роботи контролюючого органу.

Для максимальної ефективності роботи комісії ДФС, до неї буде залучено додаткових фахівців, які зможуть оперативно розглядати призупинені накладні.

Міністерство фінансів наполягало на внесенні цього принципового пункту до Закону №1797 (яким передбачено запуск автоматичної системи припинення ризикових накладних) ще під час його розробки у грудні 2016 року, але під час обговорення в парламенті ця норма була виключена з фінальної версії Закону.

Тому, проаналізувавши роботу системи, Мінфін пропонує внести ці зміни задля спрощення процедур для бізнесу.

Тепер справа за Парламентом, до якого буде направлено проект змін на голосування. 

****

Звертаємо увагу, що на сьогоднішньому засідання КМУ Міністр фінансів О. Данилюк вкотре закликав не підтримувати законопроект №7115... і Прем'єр-міністр з ним погодився. Докладніше>>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»