• Посилання скопійовано

Мінфін підготував чергові зміни до Критеріїв блокування ПН/РК

Оприлюднено проект змін від Мінфіну до Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних

Мінфін підготував чергові зміни до Критеріїв блокування ПН/РК

Сьогодні, 23 жовтня, Міністерство фінансів оприлюднило проект наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних»  (завантажити).

Перелік усіх змін можна переглянути тут (завантажити)>>

Як зазначено у пояснювальній записці, "проект Наказу розроблено відповідно до пп. 201.16.1 ПКУ з метою забезпечення додержання прав, законних інтересів та рівних умов платників податків під час застосування положень Податкового кодексу України у разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних та вдосконалення критеріїв моніторингу податкової накладної/розрахунку коригування, що здійснюється ДФС".

 

Що пропонується змінити?

По-перше, ввести ще два нові критерії:

  • наявність обвинувального вироку суду у відношенні службової особи (службових осіб) суб’єкта господарювання за статтею 205, 212 Кримінального кодексу України;
  • розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка складена на отримувача – платника ПДВ, якщо передбачається зміна вартості товару/послуг більше ніж у два рази та/або зміни номенклатури товарів/послуг (для кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД, – зміна перших чотирьох цифр коду, а для кодів послуг відповідно до Державного класифікатора продукції та послуг – перших двох цифр кодів).

 

По-друге, за проектом автоматичне врахування Таблиці системою Моніторингу стосуватиметься і  платників, у яких:

  • значення показників D та P, розрахованих у порядку, наведеному у пп. 4 п. 5 цих Критеріїв, мають такі розміри: D>0,02, P < Pм * 1,3.  Значення показників D та P обраховуються ДФС автоматично кожного 10 числа календарного місяця, наступного за звітним, та стають доступними платнику в Електронному кабінеті;
  • обсяг постачання товарів/послуг у ПН/РК, складених з 1 січня 2017 року в Реєстрі, зазначених в інформації згідно з додатком до цих Критеріїв, становить понад 25% від загального обсягу постачання за відповідний період.

Нагадаємо, що лише 10 днів тому, 13 жовтня, набрав чинності Наказ Мінфіну від 18.09.2017 р. №776 , яким уже були внесені зміни до Критеріїв в частині блокування ПН/РК для аграїів (в т.ч. в новій редакції викладено п. 3). Про це ми писали тут>>

Відповідно буде підкориговано критерій моніторингу щодо обсягу постачання.  Але виходячи із тексту проекту, наразі невідомо кого саме це буде стосуватися.

По-третє, запроваджується норма про неврахування інформації Комісії про проведенні Моніторингу. 

Якщо надійшла інформація, що свідчить про надання платником недостовірної інформації згідно з Таблицею, або інша податкова інформація, що свідчить про ризиковість операції, Комісія ДФС має право прийняти рішення про неврахування інформації. 

Якщо ж така інформація була врахована системою Моніторингу автоматично, то після прийняття Комісією ДФС рішення про неврахування інформації вона не підлягатиме автоматичному врахуванню.

Насамкінець уточнено: якщо за результатами Моніторингу визначено, що податкова накладна/розрахунок коригування відповідає одній з умов, зазначених у  пп. 2, 3, 4 п. 6 Критеріїв, реєстрація такої ПН/РК зупиняється відповідно до вимог п. 201.16 ПКУ.

***

Зауваження та пропозиції щодо змісту проекту Наказу можна надавати у письмовій та електронній формі протягом місяця з дня публікації цього оголошення за адресою: 01008, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2 Міністерство фінансів України, e-mail: www.NSharpak@minfin.gov.ua

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»