• Посилання скопійовано

ВАЖЛИВО! Систему ризиків з ПДВ буде тимчасово зупинено

Прийнято закон, який містить норми, спрямовані на вирішення проблем платників податків у зв'язку з блокуванням податкових накладних

ВАЖЛИВО! Систему ризиків з ПДВ буде тимчасово зупинено

7 грудня 2017 року на вечірньому засіданні Верховна Рада ухвалила законопроект №6776-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році».

Остаточний текст закону поки що не оприлюднений*.

Проте, як повідомляє в податковому блозі Ольга Германова, серед іншого, документом передбачено норми, спрямовані на вирішення проблем платників податків у зв'язку з блокуванням податкових накладних. Зокрема:

 

1) Виключено п. 74.2 ПКУ, згідно з яким в ЄРПН забезпечувалося проведення постійного автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації таких податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН.

Також відповідно до цієї статті критерії оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкових накладних, розроблялися Міністерством фінансів. Тепер же розробка критеріїв передається Кабінету Міністрів України.

З огляду на це, Кабміну доручено:

протягом двох місяців з дня набрання чинності цим Законом:

  • визначити порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН відповідно до пункту 201.16 ПКУ;
  • забезпечити перегляд та приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом

- у тримісячний строк з дня набрання чинності цим Законом:

  • прийняти нормативно-правові акти, необхідні для реалізації цього Закону;
  • привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом;
  • забезпечити перегляд та приведення центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

 

2) Доповнено ПКУ новою ст. 57-1, згідно з якою податкові накладні/розрахунки коригування, реєстрацію яких у ЄРПН зупинено відповідно до пункту 201.16 ПКУ, реєструються  02.01.2018 року, крім:

Усі останні зміни з ПДВ – 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • ПН/РК, за якими станом на 01.12.2017 р. не подані пояснення і документи;
  • ПН/РК, за якими прийнято рішення про відмову в реєстрації і станом на 01.12.2017 р. не розпочато процедуру оскарження в адміністративному або судовому порядку.

ПН/РК, реєстрацію яких зупинено з 01.12.2017 р. до набрання чинності цим Законом та за якими платником податку подані пояснення і копії документів, реєструються в порядку, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Якщо протягом 5 робочих днів не прийнято та/або не надіслано платнику податку рішення про реєстрацію або відмову у реєстрації ПН/РК, реєстрація таких накладних здійснюється на наступний робочий день за днем закінчення терміну розгляду пояснень і документів платника податку.

 

Як відреагували у Мінфіні на прийняття цього Закону?

У Міністерстві фінансів повідомили, що систему ризиків з ПДВ буде тимчасово зупинено до моменту узгодження оптимального рішення, що відповідатиме інтересам всіх сегментів бізнесу та попереджуватиме розкрадання бюджету

"З самого початку Мінфін розумів ризики, що можуть виникнути із запровадженням системи, тому оперативно напрацьовував відповідні рішення, щоб вдосконалити її роботу.

Попри покладені зусилля, система залишається адміністративним навантаженням на бізнес та блокує певну кількість податкових накладних реального сектору через прогалини в імплементації. Це значно ускладнює роботу чесних підприємств" - йдеться у повідомленні на сайті Мінфіну.

На зустрічі 6 грудня Міністр фінансів Олександр Данилюк обговорив з представниками бізнесу п’ять сценаріїв можливих змін до роботи системи ризиків з ПДВ, які були запропоновані Мінфіном, Комітетом, експертами та представниками бізнесу. Кожен з них має свої переваги, проте кожен з них несе певні ризики.

Під час зустрічі представники великого малого і середнього бізнесу висловили різні думки щодо подальшої роботи системи. Консенсусу не було знайдено.

"Для того щоб чесний бізнес далі не ніс втрат, Мінфін разом з Комітетом прийняли спільне рішення зупинити роботу системи ризиків з ПДВ для того щоб разом з експертами, бізнесом та народними депутатами напрацювати узгоджене рішення, яке не нестиме значних ризиків для всіх сегментів бізнесу і в той же час буде ефективним інструментом боротьби зі схемами з розкрадання ПДВ".

 _____________

*Після появи тексту Закону фахівці редакції "Дебету-Кредиту" докладно розкажуть, що саме, для кого і з якого часу змінюється. Стежте за оновленням новин!

****

Що ще прийняла Верховна Рада 7 грудня?

1) Ухвалено Держбюджет на 2018 рік>>

2) Зростання тютюнових акцизів та індексація екоподатку та ренти>>

3) Продовжено мораторій на продаж землі>>

4) Прийнято за основу законопроект «Купуй українське, плати українцям»

5) Ухвалено зміни до Бюджетного кодексу>>

6) Посилено відповідальність за несплату аліментів>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»