• Посилання скопійовано

Переведення боргу: що з ПДВ та податком на прибуток?

ДФСУ надала кілька роз’яснень щодо оподаткування ПДВ та податком на прибуток операцій з переведення боргу

Переведення боргу: що з ПДВ та податком на прибуток?

Коментар до листів ДФСУ від 06.02.2018 р. №493/6/99-99-15-03-02-15/ІПК,

від 05.02.2018 р. №479/6/99-99-15-03-02-15/ІПКвід 05.02.2018 р. №478/6/99-99-15-03-02-15/ІПК 

Яка операція вважається переведенням боргу?

Визначення цього терміну в ПКУ немає. Отже, шукати його доведеться у ЦКУ.

Якщо є дві сторони – кредитор і боржник – і кредитор вирішує передати свої права і обов’язки іншій особі (новому кредитору), за змістом така операція відповідає визначенню заміни кредитора у зобов'язанні (ст. 512 ЦКУ).

Кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок:

1) передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги);

2) правонаступництва;

3) виконання обов'язку боржника поручителем або заставодавцем (майновим поручителем);

4) виконання обов'язку боржника третьою особою.

А переведенням боргу вважається заміна боржника у зобов’язанні (ст. 520 ЦКУ).  

Втім, податкові наслідки таких замін дуже схожі.

 

ПДВ-наслідки для сторін договору

Відповідно до пп. 196.1.5 ПКУ не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з відступлення права вимоги, переведення боргу, торгівлі за грошові кошти або цінні папери борговими зобов'язаннями (вимогами), за винятком операцій з інкасації боргових вимог та факторингу (факторингових) операцій, крім факторингових операцій, якщо об'єктом боргу є валютні цінності, цінні папери, у тому числі компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю, операції з відступлення права вимоги за забезпеченими іпотекою кредитами (позиками), житлові чеки, земельні бони та деривативи.

Отже, сама по собі операція зі заміни кредитора або боржника ПДВ не оподатковується. Але виникнення боргу могло бути пов’язаним із визнанням ПЗ та/або ПК з ПДВ. Наприклад, якщо це борг за отриманою, але непогашеною передоплатою за товари, послуги чи роботи. Що в цьому випадку відбувається у сторін договору?

Податківці у коментованих листах нагадують, що платник податку - постачальник товарів/послуг на дату отримання авансового платежу від покупця за такі товари/послуги зобов’язаний визначити податкові зобов’язання з ПДВ та скласти податкову накладну і зареєструвати її в ЄРПН.

Подальшу долю такого ПЗ з ПДВ у коментованих листах податківці не розглядають (пояснюючи тим, що наданої платником податку інформації для цього недостатньо). Але докладний розгляд наслідків за подібними операціями можна знайти в інших джерелах.

Наприклад, в листі від 03.11.2017 р. №2506/6/99-99-15-03-02-15/ІПК ДФСУ зазначала: якщо після переведення боргу постачальником (боржником) на нового боржника повернення авансового платежу покупцю здійснюється новим боржником, а не постачальником (боржником), законодавчі підстави для складання розрахунку коригування до податкової накладної на зменшення ПЗ з ПДВ у постачальника (боржника) відсутні, оскільки не виникає жодної з обставин, зазначених у п. 192.1 ПКУ.

Оскільки згідно з умовами цивільно-правового договору покупець після переведення боргу постачальником (боржником) на нового боржника має отримати від нового боржника не товар, а грошові кошти (повернення авансового платежу), то такий покупець втрачає право на раніше сформований ПК з ПДВ на підставі податкової накладної, складеної і зареєстрованої в ЄРПН постачальником (боржником) за операцією з постачання природного газу на дату отримання авансового платежу. У даному випадку покупець зобов’язаний зменшити суму ПДВ, включену до складу податкового кредиту, шляхом нарахування податкових зобов’язань з ПДВ та складання і реєстрації в ЄРПН зведеної податкової накладної за правилами, визначеними п. 198.5 ПКУ.

 

Наслідки з податку на прибуток

Податківці роз’яснюють: нормами ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування за операціями з переведення боргу. Такі операції відображаються при формуванні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку.

Наприклад, тут розглядався бухгалтерський облік у ситуації, коли борг виник за отриманими послугами.

У попереднього боржника  під час отримання цих послуг було визнано витрати. При переведенні боргу витрати або дохід не виникав, оскільки одна кредиторська заборгованість (за субрахунком 361) закривалася іншою (за субрахунком 685). Але ось далі все залежить від того, чи будуть погашені таким попереднім боржником витрати нового боржника з оплати цих послуг. Якщо ні, то сума такого боргу належатиме до доходу попереднього боржника (який визнаватиметься або одразу, або після спливу строку давності, залежно від умов договору про переведення боргу).

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»