• Посилання скопійовано

Дві передоплати – одна ПН. Як виправити цю помилку?

Постачальник отримав дві передоплати, але склав одну податкову накладну на загальну суму. ДФСУ наголошує, що це помилка, і наводить шлях її виправлення

Дві передоплати – одна ПН. Як виправити цю помилку?

ДФСУ в індивідуальній консультації від 22.03.2018 р. №1163/6/99-99-15-03-02-15/ІПК розглянула ситуацію: постачальник отримав дві передоплати (на 20.11.2017 р. та 21.11.2017 р.), але склав одну ПН на загальну суму 20.11.2017 р. 

Податківці наголошують, що це помилка і наводять такий шлях її виправлення:

1)   платнику податку необхідно скласти на дати виникнення податкових зобов’язань з ПДВ (на 20.11.2017 р. та 21.11.2017 р.) дві податкові накладні, в яких відобразити правильні показники. Такі податкові накладні підлягають реєстрації в ЄРПН;

2) до податкової накладної, яка була складена 20.11.2017 р. на загальну суму отриманих протягом 2-х днів коштів та зареєстрована в ЄРПН, платник податку може скласти розрахунок коригування, в якому слід зазначити зі знаком "-" обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були зазначені у такій податковій накладній. Розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) товарів/послуг.

Але, на жаль, податківці не наводять тип причини для виправлення такої помилки. Натомість вимагають від платників складати РК лише за встановленими ними (невідомо, чим і коли) типами причин. Про це ми писали тут.

Як бачимо за коментарями до цієї новини, платники "викручуються" по-різному. Хтось вперто надсилає РК із типом причини "Виправлення помилки" (як податківці радили раніше) і чекає, що на сотий раз система здасться. Хтось наводить тип причини "Повернення товару або авансових платежів" або "Усунення неоднозначностей" (що таке останнє, наразі невідомо) і РК реєструється (або ні). Ми ж, як і решта, чекаємо на офіційні розяснення від ДФС. 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»