• Посилання скопійовано

Отримано від перевізника кошти за пошкоджене майно: що з ПДВ?

Як оподатковується ПДВ ситуація із зіпсованими або навіть втраченими під час перевезення товарами? Чи виникає при цьому ПЗ з ПДВ? І якщо так, то в якій сумі і на яку дату?

Отримано від перевізника кошти за пошкоджене майно: що з ПДВ?

В індивідуальній консультації від 16.05.2018 р. №2193/6/99-99-15-03-02-15/ІПК ДФСУ зазначає, що кошти, які надходять платнику ПДВ на його банківський рахунок як відшкодування збитків за пошкоджене або знищене майно (без урахування штрафних санкцій і пені), розцінюються як компенсація вартості такого майна та відповідно включаються до бази оподаткування ПДВ. При цьому норми п. 198.5 ПКУ у такому випадку не застосовуються.

Отже, така ситуація прирівнюється до звичайної оплатної поставки товару його власником перевізнику, що його втратив чи пошкодив. Негосподарського використання в цій ситуації, як вважають податківці, немає. 

А раз постачання звичайне, то і база оподаткування, і дата виникнення ПЗ з ПДВ мають бути звичайними. Єдине, що буде незвичайним – це договірна ціна товару. 

Податківці нагадують, що згідно з п. 3 статті 314 ГКУ за шкоду, заподіяну при перевезенні вантажу, перевізник відповідає:

  • у разі втрати або нестачі вантажу - в розмірі вартості вантажу, який втрачено або якого не вистачає;
  • у разі пошкодження вантажу - в розмірі суми, на яку зменшилася його вартість;
  • у разі втрати вантажу, зданого до перевезення з оголошенням його цінності, - у розмірі оголошеної цінності, якщо не буде доведено, що вона є нижчою від дійсної вартості вантажу.

Тобто: 

- за п. 188.1 ПКУ, якщо постачається товар (раніше придбаний в іншого постачальника), то базою оподаткування буде договірна ціна (якою вважатиметься сума відшкодування), але не нижче ціни придбання. Якщо постачається власна продукція, то база оподаткування не може бути нижчою за звичайну ціну;

- за п. 187.1 ПКУ, датою виникнення ПЗ з ПДВ буде перша подія -  в цьому випадку, це дата оформлення документа про пошкодження/втрату товару, за яким виникає заборгованість перевізника з відшкодування матеріальної шкоди. 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»