• Посилання скопійовано

Повертаємо передоплату через 1095 днів: чи коригується ПЗ та ПК з ПДВ?

Податківці наполягають, що РК до ПН можуть бути складені та зареєстровані тільки протягом 1095 днів з дати складання такої накладної. Чи зможе постачальник зменшити ПЗ з ПДВ при поверненні передоплати після 1095 днів з дня складання ПН на таку передоплату? Що покупцю робити з податковим кредитом?

Повертаємо передоплату через 1095 днів: чи коригується ПЗ та ПК з ПДВ?

Коментар до ІПК від 13.11.2018 р. №4816/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Строки складання РК

Згідно з п. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань і податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі РК до ПН, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН.

При цьому строків давності щодо податкових накладних, до яких може бути складено такий РК, Податковим кодексом не встановлено.

Проте у податківців щодо цього інша думка. У коментованій консультації вони, посилаючись на п. 6 Порядку №1246, зазначають, що розрахунок коригування до податкової накладної здійснюється з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ.

Проте в статті 192 ПКУ та в п. 6 Порядку №1246 такого правила й приблизно немає. Зокрема, в даному пункті розглядається складання РК, якщо податкова накладна не підлягала реєстрації і саме до реєстрації такої ПН і застосовуються терміни, встановлені ст. 102 ПКУ.

Та оскільки алгоритм роботи ЄРПН розроблявся саме податківцями, то у ньому просто не закладено такої можливості, як реєстрація РК до ПН, за якими минув строк в 1095 днів. Тобто фактично законодавчо строки складання РК не обмежені, але програмно зареєструвати такий РК не вийде.

При цьому податківців зовсім не хвилює, що строки, зазначені в ст. 102 ПКУ, відраховуються саме від дати складання РК або ПН і не обмежують терміну, щодо якого такий РК може бути складено. А складається такий РК датою повернення коштів, і саме від цієї дати повинен розраховуватися строк в 1095 днів для реєстрації такого РК в ЄРПН.

 

То чи можна зменшити податкові зобов’язання?

Ґрунтуючись на зазначеному вище та абз. 4 пп. 192.1.1 ПКУ, податківці зазначають, що постачальник має право зменшити суму податкових зобов’язань лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної (і тільки на його підставі).

А оскільки зареєструвати такий РК не вийде, то відповідно і права на зменшення ПЗ у постачальника немає!

Таким чином, податківці, позбавляючи права реєстрації РК до ПН, з дати складання яких минуло 1095 днів, позбавляють постачальника права на зменшення податкових зобов’язань.

Що ж можна порадити продавцю? Тільки звертатись до суду і вже в судовому порядку вимагати від податківців реєстрації такого РК. Відповідно отримати своє законне право на зменшення ПЗ з ПДВ.

 

Що у покупця з податковим кредитом?

У коментованій консультації податківці чомусь не надали роз’яснення щодо податкового кредиту покупця, зазначивши, що він повинен самостійно звертатись до них з цим питанням. Якщо спиратись на інші роз’яснення податківців, то вимальовується наступна ситуація.

Наприклад, на ресурсі "ЗІР" (підкатегорія 101.23) вони зазначають наступне: «Покупець повинен зменшити податковий кредит в податковій декларації з ПДВ за звітний (податковий) період, на який припадає дата складення розрахунку коригування, та зареєструвати його в ЄРПН у встановлені терміни. Якщо розрахунок коригування зареєстрований в ЄРПН протягом 1095 календарних днів або взагалі не складений на таку операцію, то все одно зобов’язаний зменшити податковий кредит за відповідний (податковий) період, в якому здійснюється зміна суми компенсації вартості товарів/послуг».

За такого підходу покупець на дату повернення авансу та за відсутності РК зменшує податковий кредит на підставі складеної ним бухгалтерської довідки.

Однак зовсім нещодавно Офіс великих платників податків надав протилежне роз’яснення. У ньому податківці зазначають, що в зв’язку з неможливістю зареєструвати РКпідстави для зменшення податкового кредиту відсутні.

Від себе зазначимо, що це лише роз’яснення податківців і законодавчої сили вони не мають. Тому тим платникам податків які не бажаються зменшувати ПК з ПДВ за відсутності РК від постачальника необхідно отримати власну ІПК і діяти вже за нею.

***

Читайте також: Чи можна скласти і зареєструвати РК після 1095 днів з дати складання ПН? – консультує ДФСУ.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»