• Посилання скопійовано

З 2019 року індивідуальний податковий номер стане обов'язковим реквізитом ПН

Нормами Закону №2628-VIII перелік обов'язкових реквізитів податкової накладної буде доповнено індивідуальним податковим номером

З 2019 року індивідуальний податковий номер стане обов'язковим реквізитом ПН

До 01.12.2018 р. платники ПДВ при складанні ПН/РК мали обов’язково зазначати в даних про продавця та покупця індивідуальний податковий номер (далі – ІПН). В деяких випадках (передбачених Порядком №1307) цей ІПН був умовним, але в загальному випадку – його присвоювала ДФС при реєстрації платника ПДВ. 

Але був один нюанс: хоча ІПН (за роз’ясненнями від податківців) й дозволяв ідентифікувати покупця і продавця, а отже, помилка в ньому, на їхню думку, не давала права на податковий кредит, цей реквізит і досі не  є обов’язковим реквізитом ПН/РК (згідно з п. 201.1 ПКУ). 

Натомість серед таких обов’язкових реквізитів є податковий номер платника. Але його не слід плутати з ІПН (і чинні форми ПН/РК це ще раз підтверджують). 

 

Увага! Новий реквізит в ПН/РК – податковий номер

З 1 грудня 2018 року платники ПДВ зобов'язані зазначати в податковій накладній та розрахунку коригування не тільки ІПН продавця/покупця, а ще їх податковий номер. Виключенням є постачання товарів/послуг неплатникам ПДВ та деякі «умовні» поставки. Про це ми писали тут>

Нагадаємо, що для складання ПН/РК податковим номером платника податків є:

  • код за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України для платників податків, які включаються до такого реєстру (юридичні особи та відокремлені підрозділи юридичних осіб – резидентів та нерезидентів);

  • реєстраційний номер облікової картки платника податків – фізичної особи, крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта;

  • реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами за структурою, встановленою у п. 2.3 розділу ІІ Порядку №1588, платникам податків, визначеним у п. 2.4 розділу ІІ Порядку №1588 (зазначене стосується уповноважених осіб договорів про спільну діяльність на території України без створення юридичної особи при взятті на облік договору, управителя майна при взятті на облік договорів управління майном, інвесторів (операторів) за угодами про розподіл продукції, виконавців (юридичних осіб – нерезидентів) проектів (програм) міжнародної технічної допомоги та представництвам донорських установ в Україні).

Та, як і раніше, за чинними нормами ПКУ в перелік обов'язкових реквізитів ПН/РК включено тільки податковий номер платника, а от  ІПН в ньому не міститься. 

 

Зміни, що плануються: ІПН стане обов’язковим реквізитом ПН/РК

Як передбачається, за нормами Закону №2628-VIII перелік обов'язкових реквізитів податкової накладної буде доповнено індивідуальним податковим номером. 

Зверніть увагу: ця норма запрацює вже з 1 січня 2019 року. Зміни форми ПН/РК вона не вимагатиме (оскільки в діючій формі цей реквізит вже є). Однак з наступного року в податківців з’явиться законодавча підстава для невизнання ПН/РК з помилками в ІПН.

Нагадаємо, що відповідно до п. 120-1.3 ПКУ, допущення продавцем товарів/послуг помилок під час зазначення обов’язкових реквізитів податкової накладної, виявлених податківцями за результатами перевірки, проведеної за заявою покупця, - тягне за собою накладення на платника податку - продавця штрафу в розмірі 170 гривень та зобов’язання виправити такі помилки.

Невиконання ППР з попередженням про необхідність виправлення помилок протягом 10 календарних днів, наступних за днем його отримання, вже буде тягнути за собою накладення на такого платника податку штрафів залежно від кількості днів невиконання змісту ППР.

Тож, з 1 січня 2019 року за невиправлення помилки у податковому номері та у ІПН при перевірках слід буде сплатити штраф.

Не легше в цій ситуації буде і покупцю – адже він втратить підставу для захисту податкового кредиту, наприклад, для випадку, коли помилка в ПН/РК була лише в ІПН (і такі документи були зареєстровані). 

Та вже зараз і продавцю, і покупцю слід бути дуже обережними! Адже новий реквізит – податковий номер платника ПДВ, який з 01.12.2018 р. зазначається в ПН/РК, і досі є незвичним та помилки в ньому, звісно, будуть. А оскільки цей реквізит є обов’язковим, то вже зараз зареєстровані ПН/РК з такою помилкою потягнуть за собою для продавця штраф, а для покупця – втрату ПК. Звісно, якщо їх не знайти самостійно і не виправити до податкової перевірки. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»