• Посилання скопійовано

Списання імпортованого товару: нараховуємо ПЗ та складаємо податкову накладну

Податківці в черговий раз висловили свою позицію, що при списанні імпортованих товарів виникає необхідність нарахування ПЗ з ПДВ. Також розповіли як в такому випадку необхідно заповнювати податкову накладну

Списання імпортованого товару: нараховуємо ПЗ та складаємо податкову накладну

Згідно з п. 187.8 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань у разі ввезення товарів на митну територію України є дата подання митної декларації для митного оформлення.

Водночас, для операцій із ввезення на митну територію України товарів датою віднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згідно з п. 187.8 ПКУ.

При цьому, нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку.

Проте, у консультації від 06.12.2018 р. №5129/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці зазначають, що оскільки платником ПДВ здійснюється операція зі списання імпортованих товарів, то вони визначаються такими, що використані в операціях, що не є господарською діяльністю такого платника податку.

Тут варто звернути увагу, що скоріш за все, мова в даній консультації йде не про будь яке списання таких імпортованих товарів, а про списання з причини псування або неможливості продажу таких товарів. Адже у разі списання їх у виробництво з подальшим продажом продукції ні про яке негосподарське використання говорити не можна.

Так от, оскільки податківці трактують списання як негосподарську операцію, відповідно виникає обов’язок нарахування ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ. За такими ПЗ платник податку складає не пізніше останнього дня місяця зведену податкову накладну і реєструє її в ЄРПН.

 

Що зазначати в номенклатурі такої зведеної податкової накладної?

Згідно з п. 16 Порядку №1307 у разі складання таких зведених податкових у графі 2 «Номенклатура товарів/послуг продавця» платником зазначаються дати складання та порядкові номери податкових накладних, складених на такого платника податку при постачанні йому товарів/послуг, необоротних активів, за якими він визначає податкові зобов’язання відповідно до п. 198.5 ПКУ.

А оскільки за п. 201.12 ПКУ у разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларація, то у графі 2 такої ПН зазначаються дати та номери митних декларацій, відповідно до яких нараховуються податкові зобов’язання.

Зверніть увагу і на те, що базою оподаткування в цьому випадку, згідно із п. 189.1 ПКУ, буде вартість придбання таких імпортних товарів (а не митна вартість або первісна вартість, за якою вони були оприбутковані). А як визначити ціну придбання? Податківці зазначають, що ціна придбання таких товарів визначається на дату переходу прав власності на такий товар за ціною, зазначеною в договорі на придбання товару (контрактною вартістю). Про це ми писали тут.

І ще, оскільки це буде зведена податкова накладна, то нагадаємо, що у новій формі, яка діє з 01.12.2018 р., треба зазначати код ознаки 1 – у разі нарахування податкових зобов’язань відповідно до п. 198.5 ПКУ. Про це ми писали тут.

А ще у таких зведених ПН:

  • у графі «Отримувач (покупець)» платник податку зазначає власне найменування (П. І. Б.),
  • у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «600000000000»,
  • рядок «Податковий номер платника податку або серія та/або номер паспорта» не заповнюється, а у верхній лівій частині зазначається відповідний тип причини відповідно до п. 8 цього Порядку (13 – Складена у зв'язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»