• Посилання скопійовано

Підтвердження ліквідації ОЗ

В IПК ДФСУ від 22.03.2019 р. №1203/6/99-99-15-03-02-15/IПК розглянуто питання щодо визначення суми ПДВ при ліквідації основних виробничих або невиробничих засобів (далі – ОЗ) та документального підтвердження такої операції

Підтвердження ліквідації ОЗ

Коментар до IПК від 22.03.2019 р. №1203/6/99-99-15-03-02-15/IПК

Положення цієї IПК збігаються з Узагальнюючою податковою консультацією щодо документального підтвердження знищення або зруйнування основних виробничих або невиробничих засобів, затвердженою наказом Мінфіну від 03.08.2018 р. №673, про яку згадано в цій IПК.

Нагадаємо, що не може бути притягнуто до відповідальності, включаючи фінансову (штрафні санкції та/або пеня), платника податків, який діяв відповідно до IПК, наданої йому у письмовій формі, а також узагальнюючої податкової консультації, за діяння, що містить ознаки податкового правопорушення, зокрема на підставі того, що надалі така податкова консультація була змінена або скасована (п. 53.1 ПКУ).

Отже, висновки ДФС цілком передбачувані: при ліквідації ОЗ у зв'язку з їх знищенням або зруйнуванням внаслідок дії обставин непереборної сили, а також в інших випадках ліквідації без згоди платника податку, в т. ч. при викраденні, податкові зобов'язання з ПДВ не нараховуються, якщо факт знищення або зруйнування документально підтверджується відповідно до законодавства.

Такими документами можуть бути:

  • сертифікат Торгово-промислової палати України;
  • акт, який засвідчує факт пожежі;
  • дані (витяг) з відповідного реєстру про припинення права власності на основні засоби у разі їх повного знищення;
  • витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;
  • інші документи, що відповідно до законодавства підтверджують факт знищення, зруйнування, викрадення виробничих або невиробничих ОЗ.

У разі ліквідації ОЗ у зв'язку з їх розібранням або перетворенням у інший спосіб, унаслідок чого вони не можуть використовуватися за первісним призначенням, платник податку не нараховує податкові зобов'язання з ПДВ за умови подання контролюючому органу належним чином оформленого акта на списання ОЗ:

При цьому документ на списання ОЗ незалежно від форми має підтверджувати факт знищення, розібрання або перетворення ОЗ в інший спосіб, внаслідок чого він не може використовуватися за первісним призначенням.

Нагадаємо, що первинним є документ, який містить відомості про господарську операцію. Він може бути складений у паперовій або в електронній формі та повинен мати обов'язкові реквізити, передбачені ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік.

ПКУ не визначено механізму подання платником податку контролюючому органу документів про знищення, розібрання або перетворення виробничих або невиробничих ОЗ.

У зв'язку з цим платник податку може подати такі документи (копії документів) контролюючому органу у загальновстановленому порядку за власною ініціативою або на запит контролюючого органу в один із наведених способів:

  • особисто або уповноваженою на це особою;
  • поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
  • засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

Iнформація, що надійшла від платників податків про фінансово-господарські операції платників податків, використовується для інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності контролюючого органу на підставі пп. 72.1.1.3 ПКУ.

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»

  • Чи сплачують ФОПи ПДВ при продажу товарів/послуг через закордонні маркетплейси?
    Якщо послуги, що надаються ФОПу закордонним маркетплейсом, класифікуються як е-послуги, – місце їх постачання визначається на митній території України і вони є об’єктом оподаткування ПДВ. Але нарахування і сплата ПДВ здійснюються залежно від статусу ФОПа
    Сьогодні 10:02608
  • Як розблокувати ПН/РК: правила і поради
    Враховуючи останні зміни щодо оскарження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, варто нагадати про важливі моменти взаємодії з податковими органами та використання механізмів з розблокування, наведених у ПКУ, із зразками документів та порадами
    23.04.20242 9091
  • На яку суму БЕБ запобігло незаконному відшкодуванню ПДВ за І квартал?
    Загалом за І квартал 2024 року аналітики БЕБ надіслали 210 рекомендацій до державних органів та розпорядників державних коштів щодо недопущення втрат бюджетних коштів. Частина з них стосувалась незаконного відшкодування ПДВ на суму 575 млн грн
    22.04.202456
  • Як сплачувати штраф з ПДВ: з СЕА ПДВ чи з рахунку банку?
    Сплата до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ, задекларованих у поданій звітності з ПДВ, здійснюється з рахунку у СЕА ПДВ платника, а сплата штрафних санкцій – з рахунку у банку або небанківському надавачу платіжних послуг до відповідного бюджету
    22.04.2024229
  • Підприємство продає БПЛА: які наслідки з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?
    22.04.202468