• Посилання скопійовано

Які податки можна погасити за рахунок від’ємного значення з ПДВ? Консультує ДПС

Чи можна зарахувати від’ємне значення ПДВ в рахунок погашення інших податків? Наприклад, податкових зобов’язань з податку на прибуток, рентної плати за користування надрами, плати за оренду земельних ділянок, екологічного податку, податку на нерухоме майно? Роз’яснює ДПС

Які податки можна погасити за рахунок від’ємного значення з ПДВ? Консультує ДПС

Податківці у ІПК від 12.12.2019 р. №1859/6/99-00-04-02-03-15/ІПК зазначили, що напрями спрямування від’ємного значення ПДВ наведено у пп. 200.4 ПКУ.  

Зарахування від’ємного значення ПДВ в погашення податкових зобов’язань з податку на прибуток, рентної плати за користування надрами, плати за оренду земельних ділянок, екологічного податку, податку на нерухоме майно, ПКУ не передбачено.

Проте здійснити таке зарахування платник податку може шляхом отримання бюджетного відшкодування. Справа в тому, що за пп. 200.4 ПКУ при від’ємному значенні суми ПДВ (р. 17 декларації), така сума:

  • перш за все спрямовується в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ (про це тут);
  • підлягає бюджетному відшкодуванню на поточний рахунок в банку (р. 20.2.1 Декларації) або у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу з інших платежів, що сплачуються до держбюджету (ряд. 20.2.2 Декларації);
  • та/або зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (рядок 21 Декларації).

Ось підпункт «б» і дає таке право платникові податку. Тобто використати від’ємне значення з ПДВ в рахунок сплати зобов’язання або податкового боргу з інших податків, що сплачуються до держбюджету, все-таки платник податку може, але через процедуру бюджетного відшкодування на рахунок сплати відповідного податку.

Крім того, пп. «в» п. 87.1 ПКУ визначено, що суми бюджетного відшкодування з ПДВ (на підставі відповідної заяви платника) включено до переліку джерел сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків до державного бюджету.

Для цього платник податку подає Заяву про повернення суми бюджетного відшкодування (додаток 4 до Декларації). Відповідно до цієї форми, значення рядку 20.2.2 Декларації відображається у таблиці 3 додатку 4 до Декларації. У цій таблиці  слід зазначити код бюджетної класифікації та рахунок платежу в Держказначействі.

Далі на платника ПДВ чекатиме камеральна перевірка. Її проводять податківці протягом 30 календарних днів, що настають за граничним терміном подання декларації. За результатами перевірки податківці приймуть рішення щодо узгодження бюджетного відшкодування.

Зверніть увагу, що бюджетному відшкодуванню (в тому числі і на рахунки сплати інших податків) підлягає сума в межах обчисленої відповідно до пп. 2001.3 ПКУ (тобто в межах реєстраційного ліміту - значення показника ΣНакл). Про інші напрямки використання від’ємного значення з ПДВ ми писали тут.

В рахунок яких податків можна зарахувати таке бюджетне відшкодування? Перелік загальнодержавних податків і зборів визначений ст. 9 ПКУ. До них належать:

  • податок на прибуток;
  • ПДФО;
  • ПДВ;
  • акцизний податок;
  • екологічний податок;
  • рентна плата;
  • мито.

Проте в рахунок сплати податку на прибуток та ПДФО бюджетне відшкодування з ПДВ зарахувати не можна, оскільки згідно зі ст. 64, 66, 69 та 71 БКУ вони розподіляються в певних пропорціях до державного та місцевого бюджетів.

Аналогічна позиція зазначена у листах Мінфіну від 21.04.2017 р. №35130-12-10/11072 та ІПК ДФС від 24.04.2018 р. №1839/6/99-99-12-02-01-15/ІПК (які ми розглядали тут).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»