• Посилання скопійовано

Відсутність «ризиковості» – це не заслуга платника, а недоробка ДПС: коментар юриста

Як податківці за новими правилами відносять до ризикових платників ПДВ?

Відсутність «ризиковості» – це не заслуга платника, а недоробка ДПС: коментар юриста

Якось зранку 19.02.2020 р. одне з підприємств  Чернівецького регіону стало «ризиковим». В принципі нічого екстраординарного, але щось в цьому є… і про це далі!

«ЦІКАВЕ №1» – у якості підстави для прийняття рішення про відповідність платника критеріям ризиковості було обрано «неподання податковому органу податкової звітності з ПДВ за 2 останніх звітних періоди» … і це при тому, що всі ПДВ-декларації були подані, а головне – прийняті податковим органом (і навіть на сьогодні їх статус не змінений).

Власниця бізнесу, яка у 2019 році викупила його у збитковому стані і менш, ніж за рік, вивела на прибутковий рівень, не погодилася з таким положенням справ та вирішила, як-то кажуть, «сходити на прийом» та висказати своє «фі».

«ЦІКАВЕ № 2» – приходить вона значить до податкової у призначений день та час (03.03.2020р. об 11:00) і заводить діалог:

Власниця бізнесу: «… підприємством повністю подано звітність з ПДВ, а податкова її прийняла! Яка ж ризиковість?».

Податківець: «…так у Вас же ж нема складських приміщень … як ви здійснюєте діяльність!?».

Власниця бізнесу: «Як же ж нема?! – більше 500 кв. м. орендуємо + ми ще у квітні 2019 р. подали №20-ОПП!!!»

Податківець: «… а у Вас недостатньо трудових ресурсів!».

Власниця бізнесу: «Чому ж недостатньо? 3 працівники, які мають відповідну профільну освіту та достатній досвід роботи за фахом!».

Податківець: «…а потрібно 5!».

Власниця бізнесу: «…???» (дивиться запитально).

Податківець: (розводить руками - є підозра, що більше нічого не знає).

Але «дальше-більше»…

«ЦІКАВЕ № 3» – підприємство наймає юристів та 06.03.2020 р. подає пакет документів на «виведення з ризикових»!

Думаєте, задовольнили? Як би не так!

Думаєте, відмовили? Теж ні!

Правильна відповідь – не прийнято пакет документів, оскільки «відсутнє рішення комісії регіонального рівня про відповідність платника податку від 19.02.2020 р.».

Як так вийшло? Читаємо далі!

«ЦІКАВЕ № 4» – виявляється, ще 03.03.2020 р. о 16:58 (тобто вже після візиту власниці бізнесу) податківці прийняли рішення про невідповідіність підприємства критеріям ризиковості платника податку (тому система і спрацювала на «неприйняття документів»).

Саме «ЦІКАВЕ №5» - 03.03.2020 р. о 17:00 (тобто всього через 2 хвилини) приймається рішення про відповідність підприємства критеріям ризиковості платника податку з підстави «Недостатньої кількість трудових ресурсів» (мабуть, нічого більше і не придумаєш, коли все «в білу»).

Якими методами така «недостатність» визначалась і чому «визначилась» тільки тепер та після того, як 2 хвилини до того жодному критерію підприємство не відповідало, вже досліджуємо.

P.S. Ось так податківці і «доробляють» нашу з вами ризиковість!

P.P.S. Керівництво підприємства надало згоду на висвітлення даної ситуації у публічній площині, тому конкретика про діяльність компанії та всі етапи і результати боротьби з чернівецькими «експертами по ризиковості» будуть викладені у наших наступних публікаціях!

Тамошюнас Андрій, податковий адвокат, партнер консалтингової компанії "ADA Group"

Джерело: Андрій Тамошюнас, податковий адвокат, партнер консалтингової компаниії "ADA Group"

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»