• Посилання скопійовано

Авто у фінлізингу: хто платить штрафи та які ПДВ-наслідки?

ДПС надала роз’яснення про оподаткування ПДВ операцій з компенсації витрат зі сплати лізингодавцем штрафів за порушення лізингоотримувачем правил дорожнього руху

Авто у фінлізингу: хто платить штрафи та які ПДВ-наслідки?

Коментар до листа ДПС від 13.01.2021 р. №144/ІПК/99-00-21-03-02-06

Податківці в коментованій ІПК розглянули звернення щодо оподаткування ПДВ операцій з компенсації витрат зі сплати лізингодавцем штрафів за порушення лізингоотримувачем правил дорожнього руху, оскільки після введення у дію системи автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху лізингодавець, який є власником транспортних засобів, отримує штрафи за порушення правил дорожнього руху, здійснені лізингоотримувачами. Але після сплати штрафів лізингодавець за умовами договорів з лізингоотримувачами протягом 10-ти робочих днів виставляє суму таких штрафів лізингоотримувачам для відшкодування (компенсації) понесених ним витрат.

Відповідно до ст. 224 ГКУ учасник господарських відносин, який порушив господарське зобов'язання або установлені вимоги щодо здійснення господарської діяльності, повинен відшкодувати завдані збитки суб'єкту, права або законні інтереси якого порушено.

База оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається, виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (п. 188.1 ПКУ).

До складу договірної (контрактної) вартості:

  1. включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг;
  2. не включаються суми неустойки (штрафів та/або пені), три проценти річних від простроченої суми та інфляційні витрати, відшкодування шкоди, у тому числі відшкодування упущеної вигоди за рішеннями міжнародних комерційних та інвестиційних арбітражів або іноземних судів, що отримані платником податку внаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов'язань.

Згідно з пп. 196.1.2 ПКУ операція з нарахування та сплати процентів або комісій у складі орендного (лізингового) платежу у межах договору фінансового лізингу не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Враховуючи зазначене податківці зробили два висновки:

1. якщо лізингодавцем отримуються кошти від лізингоотримувача у розмірі штрафів за порушення правил дорожнього руху, здійснені лізингоотримувачами, у тому числі за договорами фінансового лізингу, і такі кошти є складовою частиною орендної (лізингової) плати, операція з постачання якої відповідно до п. 185.1 ПКУ є об'єктом оподаткування ПДВ, то такі кошти включаються лізингодавцем до бази оподаткування ПДВ у загальновстановленому порядку. 

При отриманні коштів лізингодавець згідно з п. 201.1 ПКУ повинен скласти податкову накладну та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін. Така зареєстрована у ЄРПН податкова накладна для лізингоотримувача є підставою для включення сум ПДВ, зазначених у ній, до податкового кредиту (п. 201.10 ПКУ);

2. якщо згідно з умовами договорів сума коштів, отримана лізингодавцем від лізингоотримувача у розмірі штрафу за порушення правил дорожнього руху, здійснене лізингоотримувачем, розглядається як сплата штрафних санкцій, то до бази оподаткування ПДВ такі кошти не включаються відповідно до абз. 2 п. 188.1 ПКУ.

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»