• Посилання скопійовано

Депутати пропонують встановити 14% ставку ПДВ на соціально значущі продукти

У ВРУ з’явився законопроєкт, згідно з яким пропонується встановити ставку 14% ПДВ на харчові продукти, що мають істотну соціальну значущість. Які продукти маються на увазі, дізнайтесь далі

Депутати пропонують встановити 14%  ставку ПДВ на соціально значущі продукти

Законопроектом № 5425-2 від 13.05.2021 (з текстом якого можна ознайомитись тут) пропонується встановити ставку ПДВ у 14% по операціях з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України харчових продуктів, що мають істотну соціальну значущість, за переліком, затвердженим КМУ (шляхом доповнення п. 193.1 ПКУ новим підпунктом «ґ»).

Можливо, якщо цей законопроект буде прийнято, КМУ перегляне такий перелік. Проте на сьогодні цей перелік, затверджений постановою КМУ від 22 квітня 2020 р. № 341, містить наступні харчові продукти:

  • крупа гречана;
  • цукор-пісок;
  • борошно пшеничне вищого сорту;
  • макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту);
  • молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці);
  • хліб житньо-пшеничний;
  • яйця курячі категорії С1;
  • птиця (тушка куряча);
  • вода мінеральна негазована;
  • масло вершкове жирністю 72,5 відсотка.

Набрання чинності нового закону заплановано з дня, наступного за днем його опублікування. Разом з цим, враховуючи специфіку справляння ПДВ, датою початку застосування цього закону пропонується визначити перше число місяця, наступного за днем його опублікування.

Також, шляхом доповнення підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ новим п. 54-2 пропонується встановити перехідний період для впровадження зниженої ставки ПДВ на таку продукцію (товари).

Перехідний період означає, що ставка ПДВ у 20% (тобто та, що діяла до першого числа звітного (податкового) періоду, з якого застосовується ставка ПДВ у розмірі 14 %) застосовується у разі:

  • постачання на митній території України зазначеної продукції (товарів), яке відбувається після перерахування платником податку попередньої оплати (авансу), що була отримана до першого числа звітного (податкового) періоду, з якого застосовується ставка ПДВ 14%;
  • коригування податкових зобов’язань при поверненні попередньої оплати (авансу) або повернення продукції (товарів), що були отримані до першого числа звітного (податкового) періоду, з якого застосовується ставка ПДВ 14%;
  • коригування податкових зобов’язань при зміні договірної (контрактної) вартості зазначеної продукції (товарів), поставка якої відбулася до першого числа звітного (податкового) періоду, з якого застосовується ставка ПДВ 14%.

При цьому, у разі здійснення платником податку операцій з постачання на митній території України зазначеної продукції (товарів), яка була придбана до першого числа звітного (податкового) періоду початку застосування ставки 14% , за таким платником податку зберігається ПК з ПДВ у розмірі, який був нарахований при придбанні та/або постачанні такої продукції (товарів) – тобто за ставкою 20%.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»