• Посилання скопійовано

Оподаткування ПДВ постачання Facebook і Google е-послуг фізособам: новий інформаційний лист ДПС №26

У листі можна дізнатися, що охоплює термін «Електронні послуги», хто вважається платником ПДВ за операціями з постачання електронних послуг та знайти відповіді на інші питання на цю тему

Оподаткування ПДВ постачання Facebook і Google е-послуг фізособам: новий інформаційний лист ДПС №26

Інформаційний лист № 26 присвячено нормам Закону України від 03.06.2021 р. №1525-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам».

Законом №1525 доповнено Податковий кодекс України статтею 208-1, норми якої набирають чинності з 1 січня 2022 року.

 

Хто з нерезидентів має зареєструватися платником ПДВ у 2022 році?

Зокрема, особа-нерезидент, яка не має постійного представництва в Україні та у якої за результатами 2021 року загальна сума від здійснення операцій з постачання фізичним особам, у тому числі фізичним особам – підприємцям, не зареєстрованим як платники ПДВ, електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, сукупно перевищує суму, еквівалентну 1 000 000 гривень, визначену за офіційним курсом валюти України до іноземної валюти, встановленим Національним банком України, що діє на 0 годин 1 січня 2022 року, зобов’язана у періоді з 1 січня 2022 по 31 березня 2022 року (включно) подати до податкових органів заяву про реєстрацію такої особи-нерезидента як платника ПДВ. Заява подається в електронній формі через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги.

Кодекс не передбачає можливості подати заяву у інший спосіб, ніж через спеціальне портальне рішення, а також раніше, ніж 1 січня 2022 року.

 

Як отримувач буде підтверджувати свій статус при отриманні е-послуг від нерезидента?

Одним із можливих підходів до визначення особи суб’єкта – отримувача електронних послуг, є положення публічного договору (оферти) та/або анкети замовника – отримувача електронних послуг. У такій анкеті отримувач має зазначити свій статус: 

  1. юридична особа, 
  2. фізична особа – підприємець, яка є платником ПДВ,
  3. фізична особа – підприємець, яка не зареєстрована як платник ПДВ; 
  4. фізична особа – не суб’єкт підприємницької діяльності. 

На підставі цієї анкети особа-нерезидент зможе встановити категорію замовника та визначати необхідність нарахування ПДВ. 

Фізична особа – отримувач електронних послуг може підтвердити, що вона зареєстрована як суб’єкт господарювання – платник податку на додану вартість шляхом повідомлення особі-нерезиденту свого індивідуального податкового номера платника ПДВ. Якщо в договорі, у тому числі укладеному в електронній формі, відсутня інформація, що отримувачем електронних послуг є суб’єкт господарювання – платник податку на додану вартість, вважається, що така послуга отримана фізичною особою, у тому числі фізичною особою – підприємцем, не зареєстрованою як платник ПДВ.   

У листі ви дізнаєтеся:

  • що включає в себе термін «Електронні послуги»;
  • яка ставка податку застосовується до операцій з постачання нерезидентами електронних послуг;
  • хто вважається платником ПДВ за операціями з постачання електронних послуг;
  • як визначається місце постачання електронних послуг;
  • як відбуватиметься взаємодія особи-нерезидента з податковими органами в Україні;
  • за яких умов особа-нерезидент, яка постачає фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташоване на митній території України, зобовʼязана зареєструватися платником ПДВ тощо.

Ознайомитися з інформаційним листом можна тут.

***

Читайте також:

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»