• Посилання скопійовано

У Д2 до декларації з ПДВ податківці знайшли помилку: що з від'ємним значенням?

Якщо за результатами перевірки ДПС виявляє помилку, допущену при заповненні Д2 до декларації з ПДВ, яка свідчать про заниження або завищення від’ємного значення, ДПС зобов’язана самостійно визначити зменшення (збільшення) від’ємного значення суми ПДВ

У Д2 до декларації з ПДВ податківці знайшли помилку: що з від'ємним значенням?

Податківці у підкатегорії 101.26 ЗІР наголосили, що згідно з п. 200.1 ПКУ сума податку, що підлягає сплаті (перерахуванню) до Державного бюджету України або бюджетному відшкодуванню, визначається як різниця між сумою податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту такого звітного (податкового) періоду.

У разі якщо за результатами звітного (податкового) періоду податковий кредит платника перевищує його податкові зобов’язання, у платника формується від’ємне значення ПДВ звітного (податкового) періоду, яке відповідно до п. 200.4 ПКУ може бути, зокрема, зараховане до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду.

Форма та Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість затверджені наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. №21 (далі – Порядок №21).

Підпунктом 5 п. 5 розд. V Порядку №21, визначено, що сума від’ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (рядок 19.1 + рядок 20.3 податкової декларації з ПДВ (далі – декларація)), відображається у рядку 21 декларації та переноситься до рядка 16.1 наступного звітного (податкового) періоду.

У складі податкової декларації подаються передбачені Порядком №21 додатки (п. 9 розд. ІІІ Порядку №21).

Сума від’ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, деталізується у додатку 2 до декларації «Довідка про суму від’ємного значення звітного (податкового) періоду, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного періоду» (Д2) (далі – додаток 2).

При заповненні таблиці 1 додатка 2 враховується значення рядка 21 декларації. Графи таблиці 1 додатка 2 доцільно заповнювати у хронологічному порядку виникнення від’ємного значення, відображеного у графі 4 таблиці 1 додатка 2 починаючи із звітного періоду, який є найближчим до дати подання декларації (найновіший звітний період) та закінчуючи найбільш давнім звітним періодом.

Звітний (податковий період), у якому виникла сума від’ємного значення ПДВ вказується у графах 2 та 3 таблиці 1 додатка 2.

При цьому значення рядка «Усього» графи 4 додатка 2 повинно відповідати сумарному значенню рядка 21 декларації та залишку суми помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ станом на 1 липня 2015 року, на яку було збільшено значення реєстраційної суми та суму від’ємного значення, сформовану за результатами звітного (податкового) періоду за липень 2015 року/III квартал 2015 року.

Тобто, помилка, допущена у сумі від’ємного значення та/або періоді його виникнення, призводить до надання платником податку недостовірної інформації.

Відповідно до пп. 54.3.2 ПКУ у разі, якщо дані перевірок результатів діяльності платника податків, крім електронної перевірки, свідчать, зокрема, про заниження або завищення від’ємного значення суми ПДВ платника податків, контролюючий орган зобов’язаний самостійно визначити зменшення (збільшення) від’ємного значення суми ПДВ, передбачених ПКУ або іншим законодавством.

Отже, якщо за результатами перевірки, контролюючий орган виявляє помилку, допущену платником податків при заповненні додатка 2 (Д2) до декларації з ПДВ, яка свідчать про заниження або завищення від’ємного значення суми ПДВ платника податків, контролюючий орган зобов’язаний самостійно визначити зменшення (збільшення) від’ємного значення суми ПДВ.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»