• Посилання скопійовано

Які недоліки мають напрацьовані зміни до блокування ПН від Мінфіну?

Южаніна розкритикувала презентовані зміни від Мінфіну щодо порядку блокування ПН та РК. Далі про це поговоримо докладніше

Які недоліки мають напрацьовані зміни до блокування ПН від Мінфіну?

Нагадаємо, що 28 листопада нарешті Мінфін офіційно розповів про майбутні зміни до Порядку №1165 щодо блокування ПН. Так от з метою створення сприятливих умов для реєстрації податкових накладних, усунення непорозумінь між платниками податку та контролюючими органами Міністерство фінансів спільно з ДПС, представниками бізнесу та експертами у сфері оподаткування напрацьовано зміни, спрямовані на удосконалення роботи СМКОР.

Цього ж дня Комітет Гетманцева не підтримав правки до законопроєкту №8079 щодо відміни блокування ПН на час війни.

Гетманцев виступив категорично проти змін, спрямованих на припинення блокування ПН/РК. Про це повідомила сама Южаніна у своєму Телеграм-каналі.

І ось 29 листопада у своєму Телеграм-каналі Южаніна розкритикувала  розроблений Мінфіном проєкт.

Зокрема:

1. Подовження операційного дня, на який припадає граничний строк реєстрації ПН/РК, з 0:00 до 24:00. 

"Але чому це повинно стосуватися тільки граничного дня?, - цікавиться народна депутатка.

"Зараз кожен на своєму місці працює тоді, коли для цього є можливість, чи щойно з’являється така можливість. І податкова не виняток.  

Я ж пропонувала, щоб реєстрація ПН/РК здійснювалась щоденно з 8 години до 22 години (діюча норма - у робочі дні з 8 години до 18 години)", - пише вона. 

2. Виключення з моніторингу (безумовна реєстрація) ПН/РК, у яких зазначено обсяг постачання на суму до 5 тис. грн (сума ПДВ - 1000 грн), якщо обсяг операцій в поточному місяці не перевищує 500 тис. грн.

Ця норма нібито захищає від СМКОР маленький бізнес, але насправді вона про інше.

"Схемники будуть аплодувати за таку лазівку, адже зможуть дробити суми в ПН/РК, і їм за це нічого буде. Чесному бізнесу (а такого більшість, як би не хотіли в податковій бачити в усіх підприємцях ворогів) має бути байдуже до СМКОР взагалі", - зазначає Южаніна.  

Тому вона і пропонувала протягом дії воєнного стану та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, процедури СМКОР здійснювати без фактичного зупинення реєстрації ПН/РК у ЄРПН, тобто відмінити блокування ПН/РК.

3. Запровадження разової автоматичної реєстрації ПН/РК, що були зупинені у період з 14 жовтня 2022 року до дати набрання чинності запропонованими змінами до постанови 1165, якщо такі ПН/РК відображено в таблицях, які прийняті.

Тобто, таким чином, податкова виправляє власні помилки.

В свою чергу, Южаніна наголосила, що за її пропозиціями ПН/РК, складені та подані для реєстрації в ЄРПН у період з 24 лютого 2022 року, які не були зареєстровані в ЄРПН у зв'язку із зупиненням, а платником податку були подані до податкової інформація, пояснення та/або копії документів, повинні бути зареєстровані в ЄРПН протягом п'яти календарних днів після прийняття відповідних змін незалежно від прийнятого ДПС рішення.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»

  • Чи сплачують ФОПи ПДВ при продажу товарів/послуг через закордонні маркетплейси?
    Якщо послуги, що надаються ФОПу закордонним маркетплейсом, класифікуються як е-послуги, – місце їх постачання визначається на митній території України і вони є об’єктом оподаткування ПДВ. Але нарахування і сплата ПДВ здійснюються залежно від статусу ФОПа
    Сьогодні 10:02563
  • Як розблокувати ПН/РК: правила і поради
    Враховуючи останні зміни щодо оскарження реєстрації ПН/РК в ЄРПН, варто нагадати про важливі моменти взаємодії з податковими органами та використання механізмів з розблокування, наведених у ПКУ, із зразками документів та порадами
    23.04.20242 8331
  • На яку суму БЕБ запобігло незаконному відшкодуванню ПДВ за І квартал?
    Загалом за І квартал 2024 року аналітики БЕБ надіслали 210 рекомендацій до державних органів та розпорядників державних коштів щодо недопущення втрат бюджетних коштів. Частина з них стосувалась незаконного відшкодування ПДВ на суму 575 млн грн
    22.04.202456
  • Як сплачувати штраф з ПДВ: з СЕА ПДВ чи з рахунку банку?
    Сплата до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ, задекларованих у поданій звітності з ПДВ, здійснюється з рахунку у СЕА ПДВ платника, а сплата штрафних санкцій – з рахунку у банку або небанківському надавачу платіжних послуг до відповідного бюджету
    22.04.2024224
  • Підприємство продає БПЛА: які наслідки з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ?
    22.04.202465