• Посилання скопійовано

Зміни щодо ПДВ, які набирають чинності з 1 січня 2023 року

З 1 січня 2023 року втрачають дію ІТ-пільга з ПДВ, а пільга для суб’єктів кінематографії дещо зміниться

Зміни щодо ПДВ, які набирають чинності з 1 січня 2023 року

 Звільнення від ПДВ програмної продукції – діє до 1 січня 2023 року

Нагадаємо, що пунктом 26-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ визначено, що тимчасово,  з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті згідно з пп. 14.1.225 ПКУ.  

До програмної продукції, операції з постачання якої звільнено від оподаткування ПДВ, належать: 

  • результат комп'ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп'ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів та доступу до них; 
  • примірники (копії, екземпляри) комп'ютерних програм, їх частин, компонентів у матеріальній та/або електронній формі, у тому числі у формі коду (кодів) та/або посилань для завантаження комп'ютерної програми та/або їх частин, компонентів у формі коду (кодів) для активації комп'ютерної програми чи в іншій формі; 
  • будь-які зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу комп'ютерних програм, права на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу; 
  • криптографічні засоби захисту інформації.

Ще в липні 2022 року у Верховну Раду було подано законопроєкт № 7611 від 28.07.2022 щодо пролонгації особливостей оподаткування програмної продукції до 1 січня 2028 року. Станом на час підготовки цього матеріалу цей законопроєкт все ще опрацьовується в Комітеті ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики. Наразі очевидно, що до кінця 2022 року ІТ-пільга не буде пролонгована і з 1 січня 2023 року втратить чинність.

За час дії ІТ-пільги було напрацьовано практику її застосування до різної програмної продукції, про що ми регулярно писали, наприклад:

Загалом, найбільше проблем було не в тому, щоб застосувати пільгу з ПДВ, а в тому, щоб визначити, чи є сам об’єкт операції постачанням програмної продукції чи операцією з програмною продукцією, щоб відповідати вимогам пункту 26-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ. Про це було написано багато консультацій та ІПК, а тепер, з 1 січня 2023 все це стає неактуальним.

Припинення дії ІТ-пільги торкнеться лише ІТ-компаній, які працюють в Україні і постачання ними програмної продукції відбувається на митній території України, що є об’єктом оподаткування ПДВ. Ті компанії, що надають ІТ-послуги нерезидентам, продовжують застосовувати пп. «в» п. 186.3 ПКУ, за яким місце постачання ІТ-послуг визначається за місцем, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання, тобто за межами митної території України. Звертаємо увагу, що такі операції не є об’єктом оподаткування ПДВ взагалі, тобто це не пільговий режим оподаткування ПДВ для операцій з постачання програмної продукції.

До оподаткування операцій з постачання програмної продукції та операцій з програмною продукцією застосовується загальне правило першої події згідно з п. 187.1 ПКУ. Якщо перша подія (попередня оплата або постачання без передплати) щодо постачання програмної продукції або операції з програмною продукцією настала по 31 грудня 2022 року включно, ця операція ще буде звільненою від ПДВ. На неї складається ПН з кодом ставки 903 та кодом пільги 14060495. Друга подія (постачання в рахунок передплати або подальша оплата) вже не змінює ситуацію з ПДВ, коли б вона не настала – в 2022 році чи вже у 2023 році.

Така ж схема застосовується і у разі часткової оплати: та частина вартості програмної продукції, яка була оплачена або надана в рахунок подальшої оплати ще у 2022 році, ще буде звільнена від ПДВ, а інша частина, перша подія за якою відбудеться у 2023 році, вже буде оподатковуватись ПДВ. 

 

Звільнення від ПДВ операцій суб’єктів кінематографії – зміни з 2023 року

З 1 січня 2023 втрачають чинність ще дві норми щодо звільнення від ПДВ:

  • операцій суб’єктів кінематографії, яким відповідно до Закону України "Про державну підтримку кінематографії в Україні" надається державна підтримка, з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту товарів, що входять до складу національної кінематографічної спадщини, та товарів, призначених для використання у кінематографічній діяльності, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД 3706, 3920 73 10 00, 3923 40 10 00, 8525, 8529, 9002, 9007, 9010, 9405 (п. 61 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ);
  • операцій з постачання послуг з демонстрування, розповсюдження, показу та/або публічного сповіщення національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених державною мовою на території України, демонстраторами, розповсюджувачами та/або організаціями мовлення (публічними сповіщувачами) – п. 13-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.

На заміну п. 13-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ протягом 2023 та 2024 років діятиме норма п. 13-2 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, яка звільняє від оподаткування ПДВ операції з постачання послуг з демонстрування, розповсюдження та показу демонстраторами та розповсюджувачами національних фільмів та іноземних фільмів, які дубльовані, озвучені державною мовою на території України, за умови, що такі національні фільми та іноземні фільми адаптовані відповідно до законодавства в україномовні версії для осіб з порушеннями зору та осіб з порушеннями слуху. Тобто тепер звільняються не всі зазначені послуги щодо фільмів, а тільки послуги щодо адаптованих фільмів. І це звільнення тимчасове.

Також протягом 2023 та 2024 року діятимуть інші «кінематографічні» пільги – відповідно до п. 12 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ до 1 січня 2025 року звільнені від ПДВ операції:

  • постачання національних фільмів, визначених Законом України "Про кінематографію", виробниками, демонстраторами та розповсюджувачами національних фільмів;
  • постачання робіт та послуг з виробництва національних фільмів;
  • постачання робіт та послуг з виготовлення архівного комплекту вихідних матеріалів національних фільмів та фільмів, створених на території України,
  • постачання робіт та послуг з тиражування національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених державною мовою на території України;
  • постачання робіт та послуг з дублювання, озвучення державною мовою іноземних фільмів на території України;
  • постачання робіт та послуг із збереження, відновлення та реставрації національної кінематографічної спадщини.

 

Ставка ПДВ на готельні послуги з 1 січня 2023 – 7% чи 20%?

І наостанок нагадаємо про те, що з 1 січня 2023 року виникає невизначеність зі ставкою ПДВ 7 % на готельні послуги. 

Ця ставка була запроваджена з 1 січня 2021 року. Втім, вона була передбачена одночасно двома нормами ПКУ: 

  • постійна норма пп. «в» п. 193.1 ПКУ, яка не встановлює період застосування ставки 7% для готельних послуг;
  • тимчасова норма п. 74 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ, яка обмежує період дії ставки 7% - протягом 2021 та 2022 років.

Поки не настало 1 січня 2023 року, ставка 7% діяла і питань не виникало. А зараз маємо колізію цих двох норм, адже «постійний» пп. «в» п. 193.1 ПКУ не скасовано, тож він продовжує діяти.

Але раніше податківці були налаштовані фіскально і вважали, що ставка 7% діє тимчасово – див. тут. Що вони зараз розповідатимуть з цього приводу, ми вам повідомимо, як тільки з’явиться офіційне роз’яснення.

Нашу аналітику про ПДВ на готельні послуги читайте тут.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»