• Посилання скопійовано

Продаж ключа активації до програми – пільгова операція з ПДВ

Навіть за умови неправильного визначення в фіскальних чеках назви постачаємого продукту («ключ активації» замість «програмний продукт») ключ активації прикладної програми є невід'ємним компонентом/складовою прикладної програми, який забезпечує використання функціональних можливостей певних версій. А отже, є програмною продукцією в розумінні приписів п. 26-1 підр. 2 розд. XX ПКУ

Продаж ключа активації до програми – пільгова операція з ПДВ

Ситуація. ТОВ звернулось до суду з адміністративним позовом до  Офісу  великих платників податків ДФС, в якому просило визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення, яким збільшено суму грошового зобов'язання з ПДВ  у розмірі 16 779 549, 00 грн та нараховано штрафні санкції у розмірі 5 593 183,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані помилковістю висновків податкового органу щодо заниження позивачем ПДВ. Як зазначив в обґрунтування адміністративного позову  позивач,  податківці дійшли висновків щодо реалізації через мережу магазинів позивача  ключа активації програмної продукції,  а не програмного продукту. У зв'язку з чим, на думку позивача, висновок  податківців,  що    така  продукція   не звільняється від оподаткування ПДВ згідно до п. 26-1 підр.2 розд.ХХ ПКУ, є необгрунтованим.

ТОВ стверджує, що  ним  здійснювалась  реалізація примірників  відповідних версій саме комп'ютерної  програми «Програмний продукт  у вигляді  прикладної програми «Comfy Assist»  на певний термін ( від 1 до 12  місяців), і зазначене підтверджується  фіскальними чеками, копії яких долучені до адміністративного позову, що  фактично  підтверджено і відповідачем у акті перевірки.  А такі операції  звільняються від оподаткування  ПДВ  згідно до п. 26-1 підр.2 розд.ХХ ПКУ.  

 

Позиція суду. Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 11.12.2017 р. у справі № 804/4301/17 в задоволенні адміністративного позову  ТОВ відмовлено.

Не погодившись з постановою суду,  підприємство подало апеляційну скаргу.

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у постанові від 01.03.2018 р., справа № 804/4301/17 встановив, що податківцями операція з постачання ТОВ  програмного продукту  «Comfy Assist» безпідставно  визначена як  продаж  коду активації, і відповідно  на  такі операції не розповсюджується пільговий режим оподаткування ПДВ. Звідси  виникла можливість  проведення  донарахування заниженого, за хибним висновком  податкового органу, податку на додану вартість.

Суд дійшов висновку, що судом першої інстанції надано неправильну оцінку встановленим у справі обставинам, що призвело до помилкового застосування норм матеріального права та є підставою для скасування судового рішення та прийняття нового про задоволення позовних вимог.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»