• Посилання скопійовано

Гетманцев навів свою думку про можливе зниження ставки ПДВ

Гетманцев вказав, що ефект перекладання є більшим у випадку підняття податків, і меншим у випадку їх зниження. Тобто підвищення ставки ПДВ мало більший вплив на зміну цін, ніж її зменшення

Гетманцев навів свою думку про можливе зниження ставки ПДВ

Данило Гетманцев у своєму Телеграм-каналі зауважив, що доволі часто йому доводиться чути тезу, що зниження податків, особливо податків на споживання, зокрема ПДВ, призведе до падіння цін і зниження інфляції.

У зв’язку з цим нардеп зазначає наступне.

"Дійсно, в теорії підвищення податків на споживання, окрім інших ефектів (наприклад, скорочення доходів домогосподарств) призводить до зростання цін, тоді як зниження ставки податків на споживання навпаки має своїм наслідком зменшення цін.

Утім ефект перекладання податків на ціни є не лінійним, і залежить від багатьох факторів, наприклад від рівня конкуренції на товарних ринках, як попит на окремі товари реагуватиме на зміну ціни (еластичність попиту), виробничих можливостей виробників, одночасного застосування зменшеної ставки ПДВ тощо.  

Численні дослідження на цю тему, у тому числі на прикладі країн ЄС, які вдавались до зміни ставки ПДВ для подолання наслідків останніх двох криз – світової фінансової та covid - 19 – свідчать, що ефект перекладання є більшим у випадку підняття податків, і меншим у випадку їх зниження. Тобто підвищення ставки ПДВ мало більший вплив на зміну цін, ніж її зменшення.

У випадку України, під час війни, яка призвела до зростання вартості енергоносіїв, порушень у ланцюгах створення доданої вартості і поставок, загострила проблеми на ринку робочої сили тощо, ефект перекладання зниження ставки ПДВ буде ще нижчим.

Зокрема, це підтверджується відповідями самих виробників в останньому дослідженні ділових очікувань НБУ за 4-й квартал 2022 року, відповідно до якого фактор податкового тиску як був, так і залишається останнім у списку чинників, які впливають на рівень відпускних цін. Тоді як домінуючими факторами залишаються ціни на енергоносії та іншу сировину, курс гривні, проблеми з логістикою, дефіцит робочої сили тощо.

Це лише один з прикладів фахової дискусії, яку слід провести приймаючи рішення щодо податкової реформи".

***

Читайте такожСтавку ПДВ можуть знизити до 10%, але для всіх (тобто ставку 7% можуть скасувати)

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»