• Посилання скопійовано

Як торгувати пальним після зміни ставки ПДВ з 7% на 20%?

Всі суб’єкти господарювання, що здійснюють роздрібний продаж пального, зобов’язані здійснити перепрограмування своїх РРО, змінивши ставку ПДВ з 7 на 20 відс., з метою виконання вимог чинного законодавства

Як торгувати пальним після зміни ставки ПДВ з 7% на 20%?

ДПС у Черкаській області розповідає, що відповідно до абзацу першого п. 82 підрозд. 2 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, з урахуванням змін, внесених Законом України від 21.09.2022 №2618-IX «Про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо ставок акцизного податку на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану», тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану на території України, запровадженого Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України від 24.02.2022 №2102-IX «Про введення воєнного стану в Україні», але не довше ніж до 1 липня 2023 року, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України бензинів моторних, важких дистилятів, скрапленого газу, біодизелю, палива моторного альтернативного, що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД, визначеними п. 41 підрозд. 5 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, яким встановлено ставки акцизного податку на такі товари, а також нафти або нафтопродуктів сирих, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 та 2709 00 90 00, оподатковуються ПДВ за ставкою у розмірі 7 відсотків.

Тобто знижена ставка 7 відс. ПДВ на вищезазначені операції з пальним скасовується з 1 липня 2023 року та такі операції оподатковуватимуться вже за основною ставкою ПДВ – 20 відсотків.

Правові засади у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та програмних РРО (далі – ПРРО) регулюються Законом від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненням (далі – Закон №265). Дія його поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Згідно з пп. 1 та 2 ст. 3 Закону №265  суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції зобов’язані:

  • проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу ПРРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок;
  • надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї РРО чи дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний РРО, QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти).

При цьому вимоги Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Мінфіну від 21.01.2016 №13 із змінами та доповненнями (далі – Положення №13), передбачають, що фіскальний чек має містити обов’язкові реквізити.

Так, для суб’єктів господарювання, що зареєстровані як платники ПДВ, фіскальний чек є одним із обов’язкових реквізитів і має містити, зокрема, відображення окремим рядком літерного позначення ставки ПДВ, розміру ставки ПДВ у відсотках, загальної суми ПДВ за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка друкуються великі літери «ПДВ» (рядок 21 фіскального чеку).

Враховуючи викладене, всі суб’єкти господарювання, що здійснюють роздрібний продаж пального та інших нафтопродуктів, зобов’язані здійснити перепрограмування своїх РРО, змінивши ставку ПДВ з 7 на 20 відс., з метою виконання вимог чинного законодавства, відображення встановлених зобов’язань із сплати податків і зборів та видачі споживачам відповідних розрахункових документів.

 

Від редакції: проте незрозумілою залишається ситуація з паливними картками для випадків, коли передоплата за пальне була здійснена до 1 липня 2023 року. Адже ПЗ з ПДВ за ставкою 7% виникли в такому випадку на дату першої події – дати отримання коштів на рахунок продавця. Але, за правилами роздрібної торгівлі пальним, фактичний відпуск пального треба провести через РРО. І якщо він буде перепрограмований на ставку 20%, то і в фіскальному чеку буде саме ця ставка. Змінювати ставку за датою другої події немає підстав, як і сплачувати ПДВ двічі за різними ставками.

На нашу думку, при перепрограмуванні треба зробити можливість проведення через РРО продажу такого пального за старою ставкою. А от вже як це реалізувати на практиці, - питання до центру обслуговування РРО.

Джерело: ДПС у Черкаській області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»