• Посилання скопійовано

Хто винен у проблемах з реєстрацією ПН/РК: ДПС чи Мінфін? Відповідає міністр фінансів

Міністр фінансів Сергій Марченко пояснив велику кількість заблокованих ПН/РК у чесних платників податків «інтелектуальним потенціалом податкової» і «шкідництвом». Бо «не прийде розумний на зарплати, які зараз отримують податківці»

Хто винен у проблемах з реєстрацією ПН/РК: ДПС чи Мінфін? Відповідає міністр фінансів

Міністр фінансів Сергій Марченко дав інтерв'ю «ЕП», під час якого йому було задано, зокрема, питання про скаргу бізнесу – блокування податкових накладних. Проблема загострилася з подачі Мінфіну в жовтні 2022 року. Від нововведень постраждали доброчесні підприємці, які втратили можливість скористатися податковим кредитом. Багато компаній заблокували, визнавши ризиковими. Цей крок себе виправдав? 

Марченко відповів, що після цього ухвалили ще кілька постанов, останні зміни внесли 8 липня. Проте, водночас він зазначив про проблему в самій ДПС.

«З іншого боку – спроможність податкових органів реагувати на зміну ситуації. Наприклад, з’явилася нова схема. Якщо ми бачимо, що з бюджету вимивається ПДВ, то ми мали на це реагувати. Ми відреагували в жовтні. Завдання тієї постанови – мінімізація схем. Що вийшло? Податкова отримала рішення Кабміну, але спосіб його застосування виявився таким, яким виявився.

Якби в нас там все було добре, то я б сказав: чого ви чіпляєтеся до податкової? На жаль, це не так. Складність побудови схем або взаємодії податкової з бізнесом призводить до того, що інколи податковим органам простіше поставити «знак питання» бізнесу, який працює і до якого немає питань, ніж виявляти злочинців, які мінімізують податкові зобов’язання.

При цьому чим більше ми намагаємося, вибачте, «хейтити» податкову, тим більше створюємо проблем у майбутньому. Люди не збираються туди йти, зарплата маленька, та й інтелектуально податкова системно програє бізнесу як роботодавець.»

А коли в Марченка спитали про те, що виглядало як аномалія – в один момент багато бізнесів та асоціацій почали скаржитися на проблему реєстрації податкових накладних, він заявив, що проблема не в постанові Мінфіну, а в її виконанні. 

«Ще раз підкреслю: зловживання відбуваються на різних рівнях, але страждає, як правило, той бізнес, до якого можна дістати рукою. Набагато простіше знайти легального виробника.

З іншого боку, інтелектуальний потенціал податкової виражається саме в цих проблемах. Якщо, вибачте, ви тупий, то вам просто нашкодити, ви – шкідник, тупий шкідник. Але це не вирішується тим, що вас звільнять і думають, що там прийде якийсь розумний «шкідник». Не прийде розумний на зарплати, які зараз отримують податківці.»

***

З повним текстом цього інтерв'ю можна ознайомитися за посиланням.

Джерело: Економічна правда

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»