• Посилання скопійовано

Повністю розв’язати проблему з блокуванням ПН неможливо, – Гетманцев

За словами Гетманцева, коефіцієнт блокування податкових накладних тримається на рівні 0,8% від загальної кількості зареєстрованих податкових накладних вже три-чотири місяці

Повністю розв’язати проблему з блокуванням ПН неможливо, – Гетманцев

Повністю розв’язати проблему блокування податкових накладних «білого» бізнесу неможливо. Про це сказав в інтервʼю Forbes народний депутат, голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

 

Ключові факти

«Я не вважаю, що ці питання взагалі можна закрити. Їх можна зменшити, над чим ми працюємо», – сказав він.

За словами Гетманцева, коефіцієнт блокування податкових накладних тримається на рівні 0,8% від загальної кількості зареєстрованих податкових накладних вже три-чотири місяці. 

«За результатами серпня очікуємо зменшення. Зараз підготовлені чергові, вже треті, зміни до постанови Кабміну №1165, які повинні зменшити цей відсоток удвічі. Це шлях, яким ми вирішуємо проблему блокування податкових накладних. Я хочу, щоб ми дійшли до 0,2%. З незрозумілих причин вже два тижні зазначені зміни лежать на погодженні в Міністерстві фінансів», – пояснив нардеп. 

Гетманцев зауважив, що Мінфін намагається уникнути можливих помилок, що можуть призвести до відкриття схем шахрайства з ПДВ. «Однак це точно не підстава для блокування позитивних і опрацьованих змін», – додав він.

За словами Гетманцева, прийти до того, щоб серед заблокованих буде 100% шахраїв, неможливо, адже деякі «білі» операції за зовнішніми ознаками можуть бути схожі на фіктивні. 

«Але блокування – це ж не вирок. Це просто необхідність подати документи для розблокування. Так, це певне навантаження на бухгалтера, але, на мій погляд, це допустимі втрати, коли ми говоримо про фінансування армії у війну», – вважає Гетманцев.

 

Контекст

За даними опитування Advanter Group, станом на червень 44,1% підприємств називали блокування податкових накладних головною проблемою бізнесу. Цей показник трохи знизився, порівнюючи з квітнем (47,7%), але продовжує суттєво переважати інші проблеми.

На другому місці серед проблем у взаємодії бізнесу і влади є затримки з логістикою на кордоні (черги на митниці) – на це скаржаться 16,5% підприємців. Ще 15,9% опитаних вказали на зловживання представників влади регуляторними нормами. Загалом 65,4% представників МСБ зіткнулися з перешкодами з боку державних органів.

У жовтні минулого року Кабмін прийняв постанову №1154 та запровадив більш ретельну перевірку податкових накладних. Нові правила призвели до блокування понад 1 млн податкових накладних. Бізнес і досі скаржиться, що під блокування потрапляє не тільки схемний, а й «білий» бізнес.

Де корінь проблеми, яку влада та бізнес не можуть вирішити понад рік? Підприємці, з якими спілкувався Forbes, вказують на Державну податкову службу. Троє співрозмовників розповіли про випадки, коли податківці пропонували розв’язати проблеми бізнесу за хабар.

Що з цим робити? Голова фінансового комітету Данило Гетманцев неодноразово закликав бізнес звертатися до нього особисто щодо проблемних питань. Зрештою непрості відносини між бізнесом і податковою підштовхнули нардепів до перезавантаження керівництва держоргану, розповіли два нардепи з фінансового комітету Верховної Ради.

Джерело: Forbes.ua

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»