• Посилання скопійовано

Як можна вирішити проблеми платників ПДВ через ризиковість контрагента?

Бізнес наголошує на необхідності внесення змін до програмного забезпечення СМКОР щодо інформування постачальника/покупця про ризиковість його контрагента відразу після факту спроби реєстрації першої ПН постачальником товарів/послуг

Як можна вирішити проблеми платників ПДВ через ризиковість контрагента?

21 квітня цього року  відбулась онлайн Робоча зустріч представників Асоціації платників податків України з Головою Комітету ВРУ Данилом Гетманцевим, який виступив ініціатором зустрічі.

Модератор зустрічі — Олег Гетман - член Наглядової Ради УРБ,  координатор експертних груп Економічної експертної платформи.

У зустрічі також взяли участь представники Торгово–промислової палати України, Федерації роботодавців України та  представники  Державної податкової служби України за напрямами:

Від ВГО АППУ слово взяли:

  • Президент АППУ Грігол Катамадзе;
  • Генеральний директор АППУ Людмила Герасименко;
  • Голова Ради ТВ ВГО АППУ у Львівській області Лілія Долінська;
  • Голова Ради ТВ ВГО АППУ у Дніпропетровській області Вікторія Захарова;
  • Голова Ради ТВ ВГО АППУ у Тернопільській області Іван Іскерський;
  • Голова Ради ТВ ВГО АППУ у Харківській області Володимир Швадченко.

Участь у заході також взяли:

  • Член Правління ВГО АППУ, адвокат, к.ю.н., Олександр Саєнко;
  • Голова Ради ТВ ВГО АППУ у Херсонській області Олександр Максименко;
  • Голова Ради ТВ ВГО АППУ у Чернівецькій області Ігор Мисевич.

Під час проведення зустрічі представниками ВГО АППУ та ТВ ВГО АППУ були винесені на обговорення важливі проблемні питання бізнесу.

На початку заходу Президент Асоціації платників податків України Грігол  Катамадзе наголосив на втіленні у життя таких важливих пунктів, як: зниження навантаження на фонд оплати праці та запровадження податку на виведений капітал. Також Грігол  Катамадзе звернувся до Голови Комітету ВРУ Данила Гетманцева з проханням сприяти опублікуванню ДПС України у публічному просторі інформації, яка міститиме дані про кількість судових рішень, які приймаються на користь платників податків та зможе визначити ефективність роботи СМКОР.

Данило Гетманцев підтримав пропозиції Президента Асоціації та зауважив: «Я повністю підтримую ідею зі зменшенням навантаження на фонд оплати, проте ідею із запровадженням податку на виведений капітал менше підтримую, тому що не бачу на сьогодні політичного потенціалу для вирішення цього питання. Наші зовнішні партнери також не підтримують це, а вони на сьогодні майже повністю нас утримують фінансово».

Далі Голова Комітету озвучив ситуацію із блокуванням податкових накладних та зауважив, що «білий, чесний бізнес» не повинен потрапляти у блокування або менше потрапляти та навів приклад конкретного кейсу, де платник податку — представник реального сектору економіки маніпулював своїми показниками та не надавав доступу представникам ДПС перевірити його реальні залишки товару на складі, який значився у великих обсягах.  Данило Гетманцев зауважив, що більшість рішень судів приймаються на користь платників, але половина із кількості зупинених накладних – взагалі не оскаржується, і це свідчить про те, що платники свідомо не подають на оскарження такі рішення з відомих їм причин.

Також Данило Гетманцев зупинився на розробці законопроєктів, спрямованих на зниження податкового навантаження на фонд заробітної плати до показника 25 відсотків та запевнив, що на шляху до євроінтеграції відповідно до 112 Директиви Ради ЄС про спільну систему податку на додану вартість Україна безперечно буде синхронізувати СМКОР з нормами партнерів та адаптувати їх під вітчизняні реалії.

Грігол Катамадзе підтримав намір Данила Гетманцева щодо розробки законопроєктів, спрямованих на зниження податкового навантаження на фонд заробітної плати до показника 25 відсотків. Також він коротко зупинився на роботі СМКОР, зазначивши при цьому, що модель, яка існує в Україні, є не в усіх європейських країнах. «Тому доцільно розглянути систему адміністрування ПДВ, яка існує в Євросоюзі та вирішувати питання СМКОР, спираючись на норми ЄС».

Представники ДПС Директор Департаменту управління ризиками Марина Баряхтар та Директор Департаменту оподаткування юридичних осіб Тетяна Гречана навели відсоткову  статистику блокування ПН/РК та відсоток оскаржень, зауваживши стосовно питання із надмірним блокуванням ПН/РК, що найближчими днями будуть нові зміни до Постанови 1165 і кількість блокування значно зменшиться. На цей час вони вже сягнули довоєнного рівня, у квітні блокується лише 0,69% від всіх ПН/РК, поданих на реєстрацію в ЄРПН, проте є ще куди покращувати роботу системи СМКОР та зменшувати відсоток  блокувань.

Генеральний директор ВГО АППУ Людмила Герасименко, звертаючись до Голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, зокрема, зазначила: «Враховуючи присутність представників ДПС України, хочу як практик акцентувати їх увагу на тому, що якби регіональні Комісії з питань зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН оформлювати належним чином рішення, обґрунтовуючи свою відмову, зазначаючи конкретну підставу, яка була причиною відмови, повірте, що навіть при діючому Порядку, затвердженому КМУ за №1165, більшість проблем бізнесу була б давно вирішена. Вся проблема в цьому. Я вже неодноразово озвучувала це податківцям. Зокрема, 18 квітня цього року під час проведення спільного з ГУ ДПС у місті Києві онлайн вебінару наголосила на цьому в.о. начальнику податкової Києва Марині Твердохлєб. Приємно, що вона особисто долучалася до заходу. У рішенні не вказують назву жодного контрагента. На дзвінок платників на «гарячу лінію» відповідають, що в них немає доступу до СМКОР і рекомендують звернутися до податкової із запитом на отримання публічної інформації. Абсурд виходить якийсь! Звинувачують платника в роботі з начебто «ризиковими» контрагентами, а отримати їх неможливо, все «секретно» і, як наслідок, платник втрачає знову час і надає знову «тони» документів, які, я впевнена, ніхто не розглядає», — наголосила Людмила Герасименко.

Далі Генеральний директор ВГО АППУ, звертаючись до Директора управління ризиками ДПС України Марини Баряхтар, знову запропонувала подовжити практику проведення онлайн робочих зустрічей  з найактуальніших та найбільш обговорюваних тем серед бізнес-середовища, зокрема проблем з ПДВ, у форматі відеоконференції у Програмі ZOOM (ВГО АППУ) за участю Генеральної дирекції ВГО АППУ, ТВ ВГО АППУ в регіонах та у м. Києві, платників податків - членів Асоціації, представників Комісій ГУ ДПС в областях та у м. Києві, МУ ДПС по роботі з ВПП.

Своєю чергою, Данило Гетманцев повністю підтримав Генерального директора ВГО АППУ, дав доручення податковій взяти до уваги і, зокрема, зазначив: «Справді, ми з Вами прийняли Порядок, щоб рішення податкової були нормально вмотивовані, для людей, а не для того, щоб «відчепились» і «я вимагаю дотримання цього». Також він підтримав пропозицію Людмили Герасименко щодо проведення онлайн робочої зустрічі представників ВГО АППУ, її членів  та представників Комісій податкових у регіонах.

Михайло Непран, перший віцепрезидент Торгово-промислової  палати України, озвучив проблему суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, пов’язану з поверненням валютної виручки з рф та білорусі за товар, який був експортований до 24 лютого 2022 року та запропонував створити міжвідомчу робочу групу для опрацювання та вирішення цього питання.

Лілія Долінська, Голова Ради ТВ ВГО  АППУ у Львівській області, у своєму виступі порушила питання оподаткування податком на доходи фізичних осіб реалізації сільгоспродукції власного виробництва, зауважуючи при цьому, що порядок оподаткування таких операцій, який прописано в Податковому кодексі України, призводить до зміщення інтересів покупців у бік імпорту, від чого потерпає населення -  виробник власної продукції.

Вікторія Захарова, Голова Ради ТВ ВГО  АППУ у Дніпропетровській області, на прикладі кейсів підприємств Дніпропетровщини запропонувала відновити розгляд законопроєкту № 7458, який стосується внесення змін до Податкового кодексу України в частині незастосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних за червень 2022 року. Одну пропозицію не було підтримано податківцями з огляду на дуже низький відсоток підприємств, до яких були застосовані такі штрафні санкції.

Іван Іскерський, Голова Ради ТВ ВГО  АППУ у Тернопільській області, доніс до представників ДПС та Голови Комітету ВРУ питання винесення на голосування проєкту Закону  про внесення змін до  Закону України   «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності», які передбачені проєктом Закону від 14.02.2023 № 9015 «Про внесення змін до Закону України «Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності» щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків.

Також Голова Ради ТВ ВГО  АППУ в Тернопільській області наголосив на необхідності внесення змін до ПКУ в частині повідомлення про відкриття КІК або звітів «про фінансову діяльність КІК» та спрощення процедури отримання ліцензії.

Володимир Швадченко, Голова Ради ТВ ВГО  АППУ в Харківській області, зупинився на питаннях:

— невідкладного оприлюднення Міністерством реінтеграції України переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф;

— питання врегулювання оподаткування доходів, отриманих за межами України, пришвидшивши ухвалення законопроєкту №7632, яким передбачено звільнення біженців;

— запровадження персональної відповідальності керівників контролюючих органів за неправомірно винесені рішення;

— мораторій на часті зміни до ПКУ в період воєнного стану.

Водночас під час зустрічі представниками Торгово-промислової палати України та Федерації роботодавців України  було порушено питання відшкодування ПДВ експортерам. Представники ДПС доповіли, що на цей час не відшкодованого ПДВ лише 6,3 млрд гривень, вони на виконанні. До кінця місяця, найімовірніше, всі суми  будуть відшкодовані в повному обсязі.

Стосовно сприяння експортерам, допомоги українському виробнику, страхування воєнних ризиків найближчим часом має бути прийнятий законопроєкт за  №9015, і в ньому реалізовано більшість з необхідних норм. Можна буде додати правками, що необхідно, чекаємо на пропозиції бізнесу.

Зустріч відбулася конструктивно, в форматі діалогу. Всі учасники заходу змогли висловити свою думку з проблемних  питань бізнесу.

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»