• Посилання скопійовано

З 3 вересня діятиме Порядок затвердження мінімально допустимих експортних цін на окремі види сільгосптоварів

3 вересня набере чинності Порядок затвердження мінімально допустимих експортних цін на окремі види с/г товарів. Він застосовуватиметься з дати набрання чинності Постановою про режим експортного забезпечення. З цієї ж дати діятимуть нові правила складання ПН

З 3 вересня діятиме Порядок затвердження мінімально допустимих експортних цін на окремі види сільгосптоварів

Ми вже писали, що на період дії воєнного стану в Україні встановлено особливості здійснення та оподаткування ПДВ операцій з експорту окремих видів товарів в рамках запровадження режиму експортного забезпечення (РЕЗ).

Рішення про запровадження РЕЗ має прийняти Кабінет Міністрів України.

20 серпня на засіданні КМУ було затверджено Порядок затвердження мінімально допустимих експортних цін на окремі види сільгосптоварів. З текстом Постанови №944 можна ознайомитися тут. Деталі дії цього порядку вже навело Мінагрополітики. Про це ми писали тут.

Постанова №944 набирає чинності через 10 днів з дати її офіційного опублікування. Її було опубліковано 24 серпня в "Урядовому курʼєрі". Тож Порядок почне діяти з 3 вересня.  Але він запрацює з дати набрання чинності Постановою щодо запровадження режиму експортного забезпечення. Поки Уряд не затвердив цей режим.

Відповідно до частини четвертої статті 19-2 ЗУ «Про зовнішньоекономічну діяльність» затверджено Порядок затвердження мінімально допустимих експортних цін на окремі види товарів. Цією Постановою передбачено,  що визначення рівня мінімально допустимих експортних цін на окремі види товарів здійснюється Мінагрополітики з урахуванням умов поставок відповідно до Міжнародних правил тлумачення комерційних термінів «Інкотермс». Мінімально допустимі експортні ціни на окремі види товарів з урахуванням умов поставок визначаються у доларах США за 1 кг.

Нагадаємо, що дія режиму експортного забезпечення поширюється на експортні операції з вивезення за межі митної території України товарів, що класифікуються за кодами 0409 00 00 00, 0802 31 00 00, 0802 32 00 00, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1201, 1205, 1206 00, 1507, 1512, 1514, 2306 згідно з УКТ ЗЕД.

Тож незабаром, найімовірніше, буде запроваджено РЕЗ. З дати його запровадження зміняться правила складання ПН. А тепер нагадаємо нюанси його дії.

На період дії РЕЗ (з моменту прийняття відповідного рішення Кабінетом Міністрів України) оподаткування ПДВ операцій з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених п. 97 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.

Так, експорт окремих видів товарів може здійснюватися лише зареєстрованими платниками ПДВ. Суб’єктам підприємницької діяльності, які не зареєстровані як платники ПДВ, здійснювати експорт окремих видів товарів в період дії РЕЗ забороняється.

Реєстрація в ЄРПН податкової накладної, складеної на операцію з експорту окремих видів товарів в період дії РЕЗ, незалежно від того, яка ставка податку вказана в такій податковій накладній (0% чи 20% або 14%), може бути зупинена в порядку та на підставах, визначених Кабінетом Міністрів України відповідно до п. 201.16 ПКУ.

Податкова накладна, яка була складена на операцію з експорту окремих видів товарів в період дії РЕЗ та не була зареєстрована в ЄРПН, не надає платнику податку можливості розпочати митне оформлення такого товару.

Якщо з дати реєстрації в ЄРПН податкової накладної, складеної за операціями з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів, минуло 30 календарних днів і протягом такого періоду не оформлено митну декларацію на такі товари, реєстрація такої податкової накладної в ЄРПН скасовується.

Після складання податкової накладної за операцією з експорту окремих видів товарів у період дії РЕЗ та її реєстрації в ЄРПН коригування такої податкової накладної може здійснюватися шляхом складання розрахунків коригування лише за дотримання певних умов та в кілька етапів.

Про це та про всі етапи ми писали тут

І наостанок підкреслимо, що запровадження РЕЗ зумовить затвердження оновленої форми ПН  й РК, а також і декларації. Про це ми писали тут

А ці зміни вже стосуватимуться всіх платників ПДВ. 

Також ДПС вже підготувала зміни й до Порядку блокування ПН та РК

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»