• Посилання скопійовано

УВАГА! ДПС вже підготувала зміни до форм ПН і РК, а також декларації з ПДВ

ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну щодо змін до форми ПН і РК та оновлення форми декларації з ПДВ та додатків до неї. Зміни вносяться через нові правила експорту агропродукції. Але використовувати нові форми ПН і декларації треба буде всім!

УВАГА! ДПС вже підготувала зміни до форм ПН і РК, а також декларації з ПДВ

29 липня ДПС на своєму сайті оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України». 

Проєкт наказу розроблено на виконання п. 8 розділу ІІ Закону №3706-ІХ з метою практичної реалізації податкових механізмів у частині застосування режиму експортного забезпечення до операцій з вивезення за межі митної території України окремої сільськогосподарської продукції. 

Зміни вносяться до: 

  • форми податкової накладної та Порядку її заповнення;  
  • форм та Порядку заповнення і подання звітності з ПДВ.

Крім того, ці форми й порядки до них приведуть до відповідності нормам Закону №2918 та №2155.

Про те, що з 1 липня у ПКУ вже діють зміни до обов’язкових реквізитів ПН, ми зауважили тут

Щоправда, скористатися ними неможливо, доки Уряд не запровадить режим експортного забезпечення до операцій з вивезення за межі митної території України окремої сільськогосподарської продукції.

Про це ми писали тут, а з детальним роз’ясненням від ДПС щодо цього режиму можна ознайомитися тут.

Проте ДПС вже подбала про відповідні зміни до форми ПН/РК, декларації з ПДВ і порядків їх складання. Про них і поговоримо далі. 

 

Зміни до форми ПН

Проєктом наказу Мінфіну передбачено:

1) викладення форми ПН у новій редакції у зв’язку з доповненням її новими реквізитами. А саме щодо:

  • зазначення інформації про договір (контракт), відповідно до якого здійснюється операція з вивезення за межі митної території України товарів, та реквізитів митної декларації за такою операцією;
  • проставлення ознаки «власна сільськогосподарська продукція» у разі складання податкової накладної за операцією з постачання на митній території України та/або вивезення за межі митної території України окремих видів товарів, які є власною сільськогосподарською продукцією у розумінні пп. 14.1.33-1 ПКУ, що класифікується за кодом УКТ ЗЕД, до якого застосовано режим експортного забезпечення.

У проєкті зауважується, що зазначення платниками ПДВ у формі податкової накладної вказаної ознаки дозволить визначити обсяг сільськогосподарської продукції, яку платник виробив самостійно. А також забезпечить проведення розмежування власної сільськогосподарської продукції та продукції, яка була придбана в інших виробників, з метою визначення походження товару.

У проєкті змін до Порядку №1307 вказано, що у верхній лівій частині податкової накладної на експорт:

  • у відповідному рядку графи «Інформація про операцію з вивезення товарів за межі митної території України:» зазначаються дата та номер договору (контракту), відповідно до якого здійснюється операція з вивезення за межі митної території України товарів, та у разі здійснення таких операцій на підставі форвардного контракту у спеціальному полі робиться позначка «X»; 
  • в окремому рядку зазначаються дата та номер відповідної митної декларації.

Це потрібно буде робити всім платникам-експортерам.

 

Зміни до форми декларації з ПДВ та додатків до неї

Проєктом пропонується викладення форм податкової звітності з ПДВ у новій редакції. Основні зміни – декларацію та уточнюючий розрахунок буде доповнено новими рядками, в яких підлягатимуть відображенню операції з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів та інформація про коригування показників за такими операціями.

Додатків до декларації тепер буде шість!

Зокрема, об’єднають додатки 2 та 3 до декларації у додаток 2, у зв’язку з чим буде змінено порядкові номери додатків 4, 5, 6, 7 до декларації на додатки 3, 4, 5, 6.   

В об’єднаному додатку 2 до декларації передбачено застосування оновленої таблиці 1, в якій структуровано порядок та змінено хронологію надання платниками податку інформації про розрахунок суми від’ємного значення та суми бюджетного відшкодування, а саме: в розрізі звітних (податкових) періодів, у яких виникло від’ємне значення; податкових накладних, згрупованих за періодами їх складання окремо стосовно кожного постачальника товарів / послуг, за яким сформовано таке значення, а також розрахунків коригування, складених на підставі пп. «в» пп. 97.4 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, у разі якщо таке коригування призвело до виникнення від’ємного значення суми, розрахованої згідно з п. 200.1 ПКУ, яка підлягає бюджетному відшкодуванню.  

При цьому з метою повноти контролю правомірності декларування платниками податку суми від’ємного значення, яка сформована за результатами коригування податкових зобов’язань після завершення розрахунків за відповідною операцією з експорту окремих видів товарів та заявлена до бюджетного відшкодування, додаток 2 до декларації доповнено новою таблицею 1.1. У такій таблиці запропоновано зазначати інформацію про розрахунок сум податку за операціями з придбання товарів / послуг, які було враховано на погашення податкових зобов’язань, визначених за операціями з експорту окремих видів товарів, за умови фактичної сплати сум податку таким постачальникам товарів / послуг або до Державного бюджету України.

Оновлена форма додатка 2 до декларації забезпечить проведення автоматизованої перевірки правильності декларування платниками податків суми від’ємного значення під час проведення електронної камеральної перевірки платників податку з питань достовірності нарахування суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість тощо.

Але при цьому до форми декларації вносяться й косметичні правки:

1) скасовано обов’язок щодо здійснення перерахунку частки використання необоротних активів, придбаних до 01 липня 2015 року, в оподатковуваних операціях за результатами одного, двох і трьох років, що настають за роком, в якому вони почали використовуватися (введенні в експлуатацію), та відображення коригування податкового кредиту за результатами такого перерахунку в рядку 15 декларації як такого, що втратив свою актуальність у зв’язку із відсутністю норми Кодексу щодо необхідності проведення таких розрахунків. При цьому враховано можливість здійснення платниками податків уточнення таких показників шляхом передбачення у формі уточнюючого розрахунку рядка 15.2, в якому відображатиметься уточнення результатів коригування податкового кредиту за наявності підстав, визначених Кодексом;

2) до заповнення рядка 15 декларації застосовано новий порядок. Він передбачає відображення у такому рядку коригування податкового кредиту згідно з пп. 192.1.1 ПКУ у разі повернення товару / послуги або суми попередньої оплати за відсутності реєстрації розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, при заповненні якого обов’язковим є подання додатка 1 до декларації;    

3) у формі декларації та уточнюючого розрахунку деталізовано структуру таблиці, в якій зазначається інформація про зміну (збільшення / зменшення) залишку від’ємного значення за результатами перевірки контролюючого органу на підставі ППР та/або уточнюючого розрахунку шляхом поділу такої інформації на два окремі блоки. При цьому у блоці про дані податкового повідомлення-рішення суму залишку від’ємного значення передбачено зазначати в розрізі постачальників, за якими відбулась зміна залишку такої суми;  

4) додаток 1 до декларації доповнено новою таблицею 1.3, в якій платники податку зазначатимуть відомості про коригування податкових зобов’язань за операціями з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів на підставі розрахунків коригування, складених на підставі пп. «б», «в» пп. 97.4 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ. Така інформація, зокрема, дозволить забезпечити контроль за повнотою декларування зобов’язань та правильності визначення суми бюджетного відшкодування за такими операціями;

5) додаток 5 до декларації доопрацьовано щодо врахування під час розрахунку частки використання товарів / послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях обсягів постачання за операціями з експорту окремих товарів. Крім того, скасовано обов’язок щодо дублювання проведення такого розрахунку частки за показниками попереднього календарного року, що розраховувався у декларації за січень, встановивши єдиний період – грудень, в якому розрахована частка застосовуватиметься як для здійснення перерахунку за підсумками календарного року, так і протягом наступного календарного року для визначення податкового зобов’язання відповідно до п. 199.1 ПКУ.

 

Для ознайомлення:

  • Зміни до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України (.doc, 103.00 Kb) (Завантажити)
  • Податкова накладна (Завантажити)
  • Розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (Завантажити)
  • Податкова декларація з податку на додану вартість (Завантажити)
  • Додаток 1 до податкової декларації з податку на додану вартість (Завантажити)
  • Додаток 2 до податкової декларації з податку на додану вартість (Завантажити)
  • Додаток 3 до податкової декларації з податку на додану вартість (Завантажити)
  • Додаток 4 до податкової декларації з податку на додану вартість (Завантажити)
  • Додаток 5 до податкової декларації з податку на додану вартість  (Завантажити)
  • Додаток 6 до податкової декларації з податку на додану вартість (Завантажити)
  • Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (Завантажити)

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»