• Посилання скопійовано

Увага! У формі ПН з’являться нові обов’язкові реквізити: аналіз Закону №3706

У формі ПН з’являться нові обов’язкові реквізити: дата та номер митної декларації та дата та номер договору (контракту). Їх слід буде заповнювати за операціями з експорту товарів. Такі зміни принесе Закон №3706 після його підписання та набрання чинності

Увага! У формі ПН з’являться нові обов’язкові реквізити: аналіз Закону №3706

Нагадаємо, що 9 травня 2024 року ВРУ підтримала у другому читанні законопроєкти:

  • №10168-2 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів»;
  • №10169-2 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо вдосконалення здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів».

Ці Закони вже передано на підпис Президенту. Але наразі вже є тексти Законів, що підписані Спікером ВРУ. Особливу увагу слід звернути на Закон №3706 (законопроєкт №10168-2), про який – далі. 

 

Скасування пільги

Законом №3706 передбачається, що постачання негашених поштових марок України, електронних марок, конвертів або листівок з негашеними поштовими марками України, крім колекційних марок, конвертів чи листівок для філателістичних потреб, базою оподаткування яких є продажна вартість, оподатковуватимуться ПДВ за загальними правилами. Ці операції виключать з норми пп. 196.1.4 ПКУ.

 

Що зміниться у формі ПН?

Нагадаємо, що за діючими нормами п. 201.1 ПКУ у податковій накладній в окремих рядках зазначаються такі обов'язкові реквізити:

а) порядковий номер податкової накладної;

б) дата складання податкової накладної;

в) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, – продавця товарів/послуг;

г) податковий номер платника податку (продавця та покупця). У разі постачання/придбання філією (структурним підрозділом) товарів/послуг, яка фактично є від імені головного підприємства – платника податку стороною договору, у податковій накладній, крім податкового номера платника податку, додатково зазначається числовий номер такої філії (структурного підрозділу);

д) повна або скорочена назва, зазначена у статутних документах юридичної особи, або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість, – покупця (отримувача) товарів/послуг;

е) опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг;

є) ціна постачання без урахування податку;

ж) ставка податку та відповідна сума податку в цифровому значенні;

з) загальна сума коштів, що підлягають сплаті з урахуванням податку;

і) код товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг – код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг. Платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг не повністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду;

й) індивідуальний податковий номер.

Завдяки Закону №3706 зміниться зміст такого реквізиту, як опис (номенклатура) товарів/послуг та їх кількість, обсяг. Так, для ПН на експорт буде запроваджено окремі правила. У таких ПН зазначатимуть ті одиниці виміру товарів, які застосовуються при оформленні митної декларації на такі товари.

Також з’являться нові реквізити ПН:

  • дата та номер митної декларації зазначаються у разі складання платником податкової накладної за операціями з вивезення товарів за межі митної території України;
  • дата та номер договору (контракту) зазначаються у разі складання платником податкової накладної за операціями з вивезення товарів за межі митної території України. У податковій накладній, що складається за операціями з вивезення товарів за межі митної території України на підставі форвардного контракту, зазначається відповідна відмітка про форвардний контракт.

Всі ці зміни призведуть до появи нової форми ПН та РК до них, а також до змін до Порядку їх складання. Але, звісно, що цим має ще зайнятися Мінфін. Тож саме з дати набрання чинності Законом №3706 на платників ПДВ одразу це не вплине. А от після затвердження оновленої форми та змін до Порядку доведеться вже дотримуватися нових правил.

В окремій статті ми наведемо аналіз змін до ПКУ за Законом №3706 щодо правил складання та реєстрації ПН та РК на експортні операції.

Цей Закон набирає чинності з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування, крім пункту 5 розділу І цього Закону (щодо внесення змін до пп. 196.1.4 ПКУ), який набирає чинності з 1 жовтня 2024 року.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»