• Посилання скопійовано

Правила складання ПН на відвантаження біржового товару покупцю: розʼяснення від ДПС

На дату відвантаження біржового товару покупцю продавець зобов’язаний скласти ПН на постачання товарів/послуг і зареєструвати її в ЄРПН безпосередньо на особу, якій здійснюється постачання товарів/послуг

Правила складання ПН на відвантаження біржового товару покупцю: розʼяснення від ДПС

ДПС у Вінницькій області розповідає, що операції з отримання товарною біржею від учасників біржових торгів гарантійних внесків, що забезпечують участь таких учасників у торгах і належне виконання зобов’язань за біржовою угодою, не є об’єктом оподаткування ПДВ у розумінні п. 185.1 ПКУ і не змінюють базу оподаткування у товарної біржі. Податкова накладна товарною біржею на учасника аукціону, який сплатив такі гарантійні внески, у даному випадку не складається.

Операції з постачання продавцем біржового товару покупцю є об’єктом оподаткування ПДВ та оподатковуються у загальновстановленому порядку.

На дату зарахування товарною біржею гарантійного або частини гарантійного внеску на банківський рахунок продавця біржового товару у рахунок оплати покупцем придбаного на аукціоні товару (якщо така дата є першою подією, визначеною п. 187.1 ПКУ) продавець товару зобов’язаний визначити податкові зобов'язання з ПДВ (виходячи із суми отриманих коштів за таким платежем) за операцією з постачання такого товару та скласти і зареєструвати в ЄРПН у встановлені ПКУ терміни відповідну податкову накладну.

На дату відвантаження біржового товару покупцю продавець зобов’язаний скласти податкову накладну (на різницю між вартістю відвантажених покупцю товарів та суми гарантійного внеску, зарахованого в оплату біржового товару) за операцією з постачання товарів/послуг і зареєструвати її в ЄРПН безпосередньо на особу, якій здійснюється постачання товарів/послуг.

Такі податкові накладні, зареєстровані в ЄРПН, є підставою для покупця (платника ПДВ) на включення зазначених у них сум ПДВ до складу податкового кредиту.

Джерело: ДПС у Вінницькій області

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»