• Посилання скопійовано

Переплата з податку на прибуток і штрафи за непогашення податкового зобов’язання: роз'яснює ДФС

Податківці розглянули питання щодо правомірності застосування штрафів за непогашення узгодженого податкового зобов’язання з податку на прибуток та пені у разі перерахування у рахунок погашення такого зобов’язання переплати з авансових платежів

Переплата з податку на прибуток і штрафи за непогашення податкового зобов’язання: роз'яснює ДФС

ДФС у Дніпропетровській області у зв’язку з надходженням численних звернень платників податків щодо правомірності застосування штрафних санкцій за непогашення платником податків узгодженого податкового зобов’язання з податку на прибуток підприємств та пені у разі перерахування у погашення такого податкового зобов’язання надміру сплачених сум з авансових платежів з податку на прибуток повідомила наступне.

Згідно з пунктом 54.1 ПКУ, крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов’язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов’язання та/або пені вважається узгодженою.

Платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених Кодексом (пункт 57.1 ПКУ).

Платники податку на прибуток (крім новостворених, виробників сільськогосподарської продукції, інститутів спільного інвестування, неприбуткових установ (організацій), у тому числі визначених пунктом 133.4 ПКУ, та платників податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період не перевищують двадцяти мільйонів гривень) щомісяця, протягом дванадцятимісячного періоду, сплачують авансовий внесок з податку на прибуток у порядку і в строки, які встановлені для місячного податкового періоду. Сума щомісячних авансових внесків обчислюється у розмірі не менше 1/12 нарахованої суми податку на прибуток підприємств за попередній звітний (податковий) рік, зменшеної на суму сплачених авансових внесків з цього податку при виплаті дивідендів, яка залишилась не зарахованою у зменшення податкового зобов’язання з цього податку, без подання податкової декларації.

У складі річної податкової декларації платником податку подається розрахунок щомісячних авансових внесків, які мають сплачуватися у наступний дванадцятимісячний період. Визначена в розрахунку сума авансових внесків вважається узгодженою сумою грошових зобов’язань.

Класифікація доходів бюджету за платежами затверджена наказом Міністерства фінансів України від 14.01.2011 №11 «Про бюджетну класифікацію» (далі – наказ №11).

До 20.07.2015 положеннями наказу №11 було законодавчо передбачено, що податкові надходження з податку на прибуток підприємств та авансових внесків з податку на прибуток підприємств обліковувалися на окремих кодах бюджетної класифікації.

Наказом Міністерства фінансів України від 20.07.2015 №651 внесені зміни до бюджетної класифікації, затвердженої наказом №11. Державній казначейській службі України доручено забезпечити зарахування авансових внесків з податку на прибуток підприємств, які обліковувалися за кодами класифікації доходів бюджету, що виключаються згідно з цим наказом, на відповідні коди класифікації доходів бюджету для обліку податку на прибуток підприємств.

Згідно з пунктом 36.1 статті 36 ПКУ податковим обов’язком визнається обов’язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи.

Виконанням податкового обов’язку визнається сплата у повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов’язань у встановлений податковим законодавством строк (пункт 38.1 статті 38 ПКУ).

Джерелами самостійної сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема, корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених статтею 87 ПКУ, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів.

Пунктом 131.2 статті 131 ПКУ визначено, що при погашенні суми податкового боргу (його частини) кошти, що сплачує такий платник податків, у першу чергу зараховуються в рахунок податкового зобов’язання. У разі повного погашення суми податкового боргу кошти, що сплачує такий платник податків, в наступну чергу зараховуються у рахунок погашення штрафів, в останню чергу зараховуються в рахунок пені.

Якщо платник податків не виконує встановленої цим пунктом черговості платежів або не визначає її у платіжному документі (чи визначає з порушенням зазначеного порядку), контролюючий орган самостійно здійснює такий розподіл такої суми у порядку, визначеному цим пунктом.

Таким чином, у разі наявності у платника податку сум переплат з авансових внесків з податку на прибуток підприємств при зарахуванні їх на відповідні коди класифікації доходів бюджету для обліку податку на прибуток підприємств, такі суми були зараховані як переплата за податковими зобов’язаннями з цього податку.

Пунктом 126.1 статті 126 ПКУ визначено, що у разі, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання та/або авансових внесків з податку на прибуток підприємств, рентної плати протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

  • при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10% погашеної суми податкового боргу;
  • при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 20% погашеної суми податкового боргу.

Після закінчення встановлених  строків погашення узгодженого грошового зобов’язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

Тобто, у разі виникнення заборгованості у платника податків по узгоджених податкових зобов’язаннях до такого платника податків застосовуються штрафні санкції, у тому числі нараховується пеня.

Водночас слід зазначити, що положенням Кодексу,  передбачено, що за наслідками діяльності у 2015 році штрафні (фінансові) санкції до платників податку на прибуток підприємств за порушення порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій з податку на прибуток та повноти його сплати не застосовуються.

Водночас враховуючи те, що грошові зобов’язання за результатами діяльності за 2015 рік будуть визначатися у декларації за звітний податковий рік (подаватиметься у 2016 році), мораторій щодо застосування штрафних санкцій не розповсюджується на обставини, що виникли у зв’язку з зарахуванням авансових внесків з податку на прибуток підприємств на відповідні коди класифікації доходів бюджету для обліку податку на прибуток підприємств.

Джерело: ДФС у Дніпропетровській області

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»